WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Ongeregelde Rugbywedstrijd
Wijdemeren, do 5 september 2013

De commissievergadering van gisteravond leek meer op een ongeregelde rugbywedstrijd dan op een politiek debat. Een inspreker verdween in de kloof tussen burger en politiek.

In De Zijlijn

Ongeregelde Rugbywedstrijd

Iedereen die de WWK regelmatig leest weet dat ik een passie heb voor politiek. Politiek als de kunst van het debat, de vorm en de inhoud van het debat, het uitwisselen van meningen en het gezamenlijk bereiken van een eindconclusie.

Het is mede vanwege die passie dat ik nu al achttien jaar de WWK bijhoud en schrijf over de 's-Gravelandse en later de Wijdemeerse politiek. Die passie deel ik trouwens met WWK-fotograaf Douwe van Essen. Politiek bestaat uit debat en scherpzinnigheid. Uitwisselen van argumenten, luisteren naar elkaar, respecteren van minderheidsstandpunten en overtuigen van elkaar op inhoud. Slim opereren. Dat mag fel, maar niet op de man. Een snufje demagogie mag, maar liegen niet.

Vele, vele uren brachten Douwe en ik de afgelopen jaren samen door op de publieke tribune. Soms was dat leuk, soms was dat slaapverwekkend, soms was het verrassend en soms interessant. De commissie Ruimte en Economie van gisteren was echter domweg buitengewoon ergerlijk. Een dieptepunt in de Wijdemeerse parlementaire geschiedenis. De Wijdemeerse dorpspolitiek op zijn smalst. De coalitiepartijen DB en D66 deden samen met wethouder Gerard Abrahamse (VVD) hun uiterste best om burgers buiten spel te zetten en commissieleden af te poeieren.

Insorekers werden geschoffeerd. Commissieleden werden geschoffeerd. Voorzitter Ria Hennis greep niet in en het debat, voorzover je daar nog van kon spreken, werd niet via de voorzitter gevoerd, maar er werd direct op de man gespeeld.


Wethouder Gerard Abrahamse (VVD). Wie doet me wat?

Inspreker genegeerd

Ik had te doen met Alette Zandbergen, die, mede namens de Vrienden van het Bos van Hacke, een keurig betoog hield tijdens de inspraak. Zij beklaagde zich over het uitblijven van toegezegde acties en publicaties in verband met de besluitvorming rond het Bos van Hacke. Zelfs een afspraak met de onwillige wethouder Abrahamse (VVD) was mislukt. Het college nam een besluit over het Bos van Hacke. Wethouder Abrahamse was het daar niet mee eens. Je zou zeggen, een collegebesluit is een collegebesluit, ook voor wethouder Abrahamse. Niet dus. die blijft zijn eigen weg volgen, draagt dat zelfs op RTVNH uit en trekt zich van niemand wat aan. Waarom zou hij ook. Op 19 maart is het waarschijnlijk afgelopen.
De arme Alette Zandbergen sloot haar betoog af met een noodkreet:

"Wij weten niet meer waar we aan toe zijn. We constateren allemaal zaken die de onderlinge verhoudingen en het vertrouwen afbreken. Wij hebben veel geduld en begrip getoond, maar moeten nu echt concluderen dat onze acceptatiegrens is bereikt. Hoe ver moeten wij burgers gaan met het tolereren van fouten en genegeerd worden door een wethouder die verantwoordelijk is voor het dossier Eikenrode?"

De wethouder zat onderuit gezakt in zijn stoel en bleef stil. Hij bleek alleen bereid om over een tijd misschien een afspraak te maken, of misschien ook niet... We zien wel. De kloof tussen de burger en de politiek verbreedde zich tot een gapend zwart gat waar Alette Zandbergen in verdween.

Rugbywedstrijd

In een ordelijk debat geeft de voorzitter iemand het woord en spreekt de spreker niet direct tot een andere aanwezige, maar richt hij zich tot de voorzitter. Wil iemand tussentijds iets inbrengen, dan vraagt hij aan de voorzitter of hij mag interumperen. Zo is het spel en zo wordt het gespeeld. Maar niet gisteravond.

Het leek meer op een rugbywedstrijd dan op een politiek debat. Er werd op de man gespeeld, er werd getackeld, er was verbaal geweld, medespelers werden ondergeschoffeld , er werd geroepen naar de overkant en er werd powerplay gespeeld.
Er vond zelfs een wissel plaats. De D66 formatie wisselde Patricia Mossinkoff even voor Mario Wouters (ex-PvdA, ex-WIJ, nu D66)) die vervolgens zo hard mogelijk probeerde te roepen als Theo Reijn (CDA) aan het woord was om hem te overstemmen en het spreken onmogelijk te maken.
De voorzitter zat er bij, keek er naar, pruttelde wat, maar liet het lopen. Eén keer gaf zij een gele kaart aan Mario Wouters toen die weer eens, volstrekt ten onrechte, beweerde dat de twee dodelijke ongelukken op het Noorder- en Zuidereinde te wijten waren aan snelheid en roekeleoos rijgedrag. Die gele kaart haalde trouwens niets uit. Maar dat terzijde. Ooit was D66 Het Redelijk Alternatief, maar dat is, zeker in Wijdemeren, al lang voorbij als het over verkeer gaat.

Alleen positieve reacties

De wethouder (ja, dezelfde van hierboven) was blij met de uitkomsten van het eerste rapport over het effect van de bloembakken. Hij wist zich gesteund door de bewonersclubs van de Vaartwegen zei hij trots. Enige tegenspraak duldde hij niet. Martin Vuyk (VVD) duidde er heel voorzichtig op dat in dat rapport de positieve reacties opgenomen waren en de negatieve weggelaten. Mokkend nam de wethouder die kritiek in ontvangst. Zijn woede gold echter vooral Theo Reijn (CDA), die tegen de bloembakken is en voorrekende dat het een dure oplossing is. Weg waren de spelregels voor het debat. Er werd door wethouder Abrahamse op de man gespeeld met in iedere zin "de heer Reijn dit en de heer Reijn dat" De voorzitter hielp hem daarbij een handje door Theo Reijn te berispen over zijn woordkeus, maar de wethouder zijn gang te laten gaan.

Dit stuk gaat niet over de inhoud van het "debat". Het gaat over de vorm. En die was gisteren abominabel. Zo ergerlijk slecht, dat ik daarom, voor het eerst in achttien jaar, gewoon geen zin heb om er inhoudelijk ook maar iets over te schrijven. Dat leest u wel in de krant of in het Weekblad Wijdemeren. Of niet. Ook goed.

Ruim voor het einde van de vergadering, tegen elf uur, hadden Herman Stuijver, Douwe van Essen en ondergetekende het wel gezien en het gemeentehuis verlaten. Een illusie over de Wijdemeerse politiek armer. De volgende keer sturen wij een sportjournalist naar dit type wedstrijden, die zijn gewend aan roepen, juichen en schelden.

Rik Jungmann

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
WWK
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief