WIJDEMEERSE WEBKRANT
Liters, liters Regen per M2
Horstermeer, zo 13 oktober 2013

Er cirkelde vandaag een regengebied boven Midden- en Zuid-Nederland. Het gevolg was een angstige stijging van het water. Bijv. in de Horstermeer.

Er viel vandaag net zoveel regen als normaal in de hele maand oktober. Op 17 oktober 2002 werd er op Radio 1 al over het probleem met het water gesproken. Een expert pleitte er toen voor om de Horstermeer te gebruiken voor waterberging opdat Kortenhoef en Ankeveen droge voeten konden houden.

Henk Stuyver, bewoner van de Horstermeer, zond vanavond een verslag van de waterstanden in de Horstermeer van vandaag.

Dossier Horstermeer

ingezonden brief

Dames en heren,

Om 13.00 een telefoontje ontvangen van J. Zwagerman over de waterstand bij de Radioweg zijn min 3.10.
Na een rondje Horstermeer geconstateerd dat inderdaad het peil bij de Radioweg op min 3.10 staat. De stuwen ook bij Stoker geen functie meer hebben.

Verder rond de Nera staan de sloten tot het maaiveld. Meeste sloten rond de Nera hebben niet de vereiste breedte volgens de Keur.

Het Noorden van de Middenweg geeft een groter probleem, daar dreigen of lopen de lager gelegen delen onder water. Geconstateerd dat het Boezemkanaal vol staat en dus eigenlijk de Vecht meer water zou moeten afvoeren.

  • 13.00 uur de storingsdienst van Waternet gebeld om mede te delen dat delen van de polder onder water dreigen te lopen. Toegezegd werd dat mensen van Waternet gestuurd zouden worden om de situatie te beoordelen. Wel werd medegedeeld dat er in hele gebied problemen waren.
  • 15.00 bericht ontvangen waterstand 8 cm gestegen.
  • 15.45 bericht ontvangen waterstand min 3.00 meter overleg gevoerd met wethouder van Waveren, die de polder is in gegaan.
  • 16,15 bericht ontvangen waterstand min 2.90 meter. Overlegd met waternet waarom nog geen contact was opgenomen en waarom geen actie was ondernomen om een pomp bij te plaatsen. Het bericht dat een pomp niet werkte werd weer ingetrokken.
  • 17.30 bericht ontvangen van de heer van Waveren dat de brandweer bij het "Hemeltje" ging pompen omdat wateroverlast in Kortenhoef optrad.
  • 20.00 waterstand gecontroleerd. Kan geen stand meer aflezen. Alle cijfers staan onder water en de plank van de peilstok staat bijna geheel onder water.

Verder de Brandweer bij het "hemeltje" bezocht, die vol aan het pompen was. Daar werd mij verteld dat er een pomp bij het gemaal werd bijgeplaatst. Bij het gemaal was men bezig met het installeren van de pomp.

De wens werd uitgesproken dat het op zou houden met regenen. Ook dan zal het nog dagen duren voordat het normale peil weer is bereikt.

Als reden voor het zo laat plaatsen van een pomp werd opgegeven, dat zij achter de hand werden gehouden voor het geval er een calamiteit optrad in een woonwijk.

Duidelijk is dat ondanks alle inlichtingen niet onmiddellijk werd/kon worden gehandeld.

m.vr.gr.
Henk Stuyver AA

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief