WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Groene Meren en Oppad
Wijdemeren, vr 8 maart 2013

Eergisteren werd de commissie Ruimt en Economie gehouden. Groene Meren, het Oppad en nog wat kleinere onderwerpen kwamen aan bod.

30-km plantenbakken

Bij de mededelingen liet wethouder Gerard Abrahamse weten dat de verbouwing van het NH Kerkje in Ankeveen vertraging oploopt, omdat er archeologische vondsten zijn gedaan op een voormalige begraafplaats. Trots meldde de wethouder dat de eerste 30km-plantenbakken voor plaatsing op de rijweg van de Vaartwegen in 's-Graveland binnen zijn. U kunt ze overdag komen bewonderen op de gemeentewerf in Kortenhoef.

Loosdrecht Landelijk Gebied Noord-Oost


Op dit kaartje van Google is linksboven de Vreelandseweg met Intratuin. Daartegenover ligt het stuk grond waar de Tomingroep tot 2002 een kwekerij had. Rechts ligt Kerkelanden a.h.w. in een taartpunt die ook bij Intratuin uitkomt. Opvallend is dat de provinciegrens op dit kaartje (vandaag gemaakt met Google Maps) er nog midden over loopt. Loosdrecht ligt bij Google nog in Utrecht....


Robert Fiolet, De Groene Meren.

De heer Robert Fiolet kwam inspreken over het ontwerp-bestemmingsplan Loosdrecht Landelijk gebied Noord-Oost, een mondvol, maar het gaat ruwweg om het weidegebied tussen Kerkelanden, de 's-Gravelandsevaartweg en de Oud-Loosdrechtsedijk. De wijk Kerkelanden van Hilversum grenst aan de achterzijde aan het gebied. Bewoners uit de straat die grenst aan het weidegebied hebben zich verenigd in het bewonerscomité De Groene Meren (DGM). DGM houdt zich al sinds 2007 bezig met de ontwikkelingen in het gebied naast hun huizen.


In het midden het Tomin-terrein, links Intratuin, rechts Kerkelinden

Ontsluiting en golfbaan

Het ontwerp-bestemmingsplan omvat o.a. de bouw van twee woningen op het voormalige Tomin-terrein en de aanleg van een golfbaan. DGM is boos omdat er over de inrichting van de golfbaan geen overleg met hen is geweest. Ook is er nog een conflict over de ontsluiting van het Tomin-terrein. Daar ligt nu bij de Raaisluis een bruggetje dat vrijwel altijd open staat. Intensiever gebruik van dat bruggetje stuit echter op bezwaren van RMN, het Recreatieschap Midden Nederland dat de doorvaart open wil houden. In het ontwerp-bestemmingsplan is het Tomin-terrein nu, op verzoek van de projectontwikkelaar, eruit gehaald en veranderd in een witte vlek waarover later besloten moet worden. DGM is van mening dat deze handelwijze niet mag. Om overeenstemming te bereiken over het ontwerp-bestemmingsplan vroeg de heer Fiolet om een maand uitstel.

Multitaskende wethouder


Gerard Abrahamse praat en denkt na...

...hij denkt ook al na over het weekend in het centrum van Utrecht..

HIj had de commissie overtuigd. Het ene na het andere commissielid gaf DGM gelijk en pleitte voor een maand uitstel. Wethouder Gerard Abrahamse verklaarde dat er heel veel overleg met DGM is geweest, maar dat de ontsluiting over de 's-Gravelandsevaart een probleem bleef. Hij gaf een diep inkijkje in zijn zielerooerselen toen hij al doorpratend zei : "Al pratend denk ik over uitstel." Hij zei dat het golfterrein is geprojecteerd op weidegebied met de bevoegdheid om de bestemming te wijzigen in een golfbaan. Nadat hij dit gezegd had: "Ik heb nu nagedacht." Nog nimmer hebben wij een politicus zo zicht- en hoorbaar zien multitasken, praten en ergens anders over denken tegelijk. Volgende week heeft hij overleg met de projectontwikkelaar. "Ok, 1 maand uitstel. Als het overleg dan niet gelukt, dan is gaan we door".

Lees ook:

09052007 Boerengolf en Raaisluis
04102007 Raad: Oogje in het Zeil
13102010 RvS over Volktuinen
18102010 De Groene Meren reageert
02122010 RvS geeft Bewoners gelijk

Bestemmingsplan Oppad


Jaap van Waveren: Demagogie van Chamboné.

Met de vaststelling van het bestemmingsplan Oppad was de commissie snel klaar. De één na de ander verklaarde dat het voorstel door kan naar de raad. Jan Verbruggen (CDA) informeerde nog even naar het exacte aantal parkeerplaatsen. Dirk Vroegindewei (GL) was blij met de constructie dat er gebouwd wordt in collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO). (CPO bleek trouwens vele geestelijke vaders te hebben, zoals altijd alle successen.) Liesbeth Siderius informeerde naar het risico dat de bouw stagneert en er op het Oppad ook een VVD bankje geplaatst moet worden ter aankleding van een kaal winderig terrein. Nadat wethouder Jaap van Waveren alle vragen beantwoord had en het stuk van Sjors Chamboné had afgedaan als demagogie, hamerde voorzitter Ria Hennis af met de vaststelling dat het plan als hamerstuk naar de raad kan.

bron
WWK
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief