WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
RvS over Volktuinen
Loosdrecht, wo 13 oktober 2010

Aan de Raad van State werd voorgelegd of er wel of geen volkstuinencomplex op de voormalige Tomin kwekerij moet komen.

Het is een kwestie die al lang loopt. In mei 2007 sprak de commissie Ruimte en Economie voor het eerst over het bestemmingsplan Loosdrecht Noord-oost en het voornemen om op de voormalige kwekerij van de Tomin Groep aan de 's-Gravelandsevaartweg twee woningen te laten bouwen en een volkstuincomplex te vestigen. De voormalige Tominkwekerij, tegenover Intratuin aan de overkant van de vaart, werd acht jaar geleden verlaten en is inmiddels geheel overwoekerd.


Links de kwekerijen Ome Joop en Krijn Spaan.
Daarboven Intratuin, gelegen naast de N201.
Rechts, onder de N201, ligt Kerkelanden, de Willibrorduslaan.
Tussen Intratuin en de Willibrorduslaan ligt de voormalige Tomin kwekerij.

Twijfel over garanties

In oktober 2007 werd er weer over het gebied gesproken in de commissie. Zeer tegen de zin van toenmalig wethouder Wim Neef besloot de commissie toen dat het bestemmingsplan terug moest komen in de commissie, omdat men met eigen ogen wilde zien welke garanties er waren dat de huur van de volkstuinen niet na enige tijd zou worden opgezegd.

In de krant van vandaag staat dat de gemeente en de provincie enerzijds en een aantal bezwaarmakers anderzijds afgelopen maandag tegenover elkaar stonden bij de Raad van State. De bezwaren komen van bewoners van de Willibrorduslaan in Kerkelanden en de Vereniging De Groene Meren. (Over deze vereniging kon de WWK redactie geen nadere gegevens vinden.) Een buurtbewoner voerde aan dat het terrein zodanig verwilderd is dat bebouwing een aanslag op de natuur vormt. De gemeente bracht daar tegenin dat het gebied juist opknapt van de bebouwing en het gebruik als volkstuinencomplex. De twee woningen dienen ervoor om de gehele operatie te kunnen financieren.

Niet geheel overtuigd

De rechter werd niet geheel overtuigd door de gemeente ten aanzien van de noodzaak om er een volkstuinencomplex aan te leggen. Hij miste een deugdelijke onderbouwing van die noodzaak. De Groene Meren voegde daaraan toe dat in het naastgelegen volkstuinencomplex nog veel tuinen te huur zijn.

Over zes weken zal de Raad van State uitspraak doen.

bron
G&E
foto
Google Maps
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
12 gr.
windkr. 2