WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Meer Mishandeling Ouderen
Wijdemeren, za 29 juni 2013

In 2012 zijn 1027 meldingen gedaan van ouderenmishandeling bij de Steunpunten huiselijk geweld, een lichte stijging (3 procent) ten opzichte van 2011 (994).

persbericht

Lichte stijging meldingen ouderenmishandeling

In 2012 zijn 1027 meldingen gedaan van ouderenmishandeling bij de Steunpunten huiselijk geweld, een lichte stijging (3%) ten opzichte van 2011 (994). Dat meldt het  Landelijk Platform Bestrijding Ouderenmishandeling in een vandaag verschenen factsheet van MOVISIE. De meeste meldingen zijn afkomstig van professionals. Om ouderen, vrijwilligers en professionals te ondersteunen bij het (h)erkennen en aanpakken van ouderenmishandeling is deze maand het DVD-pakket: ‘Je ziet het pas als je het gelooft!’ gepresenteerd.

Het zijn voornamelijk professionals (50%) werkzaam bij het ouderenwerk, welzijnswerk, politie of een zorginstelling, die melden. Psychische mishandeling (35%) kwam het meest voor. Daarna lichamelijke mishandeling (28%), financiële uitbuiting (20%), schending van rechten (8%) en verwaarlozing (5%). Seksueel misbruik (2%) wordt het minst gemeld. Bij elkaar werden 1486 verschillende vormen van ouderen-mishandeling geregistreerd, wat betekent dat het slachtoffer nogal eens te maken heeft met meerdere vormen van mishandeling. Ook nu weer blijkt dat vrouwen (49%)  veel vaker slachtoffer van ouderenmishandeling zijn dan mannen (22%). In de meeste situaties is de pleger een (klein-)kind (35%), (ex)partner (24%), of ander familielid (24%). Opvallend laag is het aantal als pleger geregistreerde mantelzorgers (0,2%) en vrijwilligers (0,2%). Slechts 1% betreft ouderenmishandeling door een beroepskracht.

Wet meldcode

Professionals zijn vanaf 1 juli 2013 verplicht te werken volgens de Wet  meldcode huiselijk geweld, waarin ook ouderenmishandeling is opgenomen. De wet voorziet in een stappenplan dat elke professional moet aflopen als hij of zij signalen krijgt van huiselijk geweld of kindermishandeling. Verwacht wordt dat meer professionals oog krijgen voor deze problematiek en weten hoe te handelen. De Steunpunten huiselijk geweld bieden hierbij ondersteuning en advies.

DVD-pakket ‘Je ziet het pas als je het gelooft!’

Op 15 juni is de nieuwe dvd ‘Je ziet het pas als je het gelooft!’ verschenen . Dit pakket helpt ouderen, vrijwilligers en professionals die met ouderen werken om ouderenmishandeling te herkennen en naar oplossingen te zoeken. Het pakket bestaat uit vijf films en is te gebruiken bij voorlichting en trainingen. De films gaan over uit  ontspoorde mantelzorg, financiële uitbuiting, verwaarlozing, mishandeling in zorginstellingen en seksueel misbruik. De dvd is voorzien van een uitgebreide gebruikshandleiding. Het dvd-pakket  is een resultaat van het ‘Actieplan Ouderenmishandeling van het Ministerie van VWS en een product van MOVISIE. ‘Je ziet het pas als je het gelooft’ is te bestellen via www.movisie.nl/dvdouderenmishandeling en kost € 9,95.

Het Advies en Steunpunt Huiselijk Geweld Gooi- en Vechtstreek presenteert de DVD op 2 juli aanstaande aan de ouderenorganisaties in de regio waar een samenwerkingsverband mee is. Voor vragen over ouderenmishandeling, advies of hulp is het steunpunt telefonisch te bereiken op nummer 035-6991199.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
WWK
foto
---
auteur
---
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief