WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Familie en Leuke Vrouwen
Wijdemeren, di 25 juni 2013

Co de Kloet geeft tegengas tegen de Zijlijn waarin betoogd wordt dat DB als een soort stofzuiger loszittende fractieleden opzuigt. Een achterhaald standpunt vindt hij dat.

ingezonden brief

Beste Rik,

Overdrijf je niet een beetje? Raadsleden die met een zeteltje in hun rugzak oversteken van de ene partij naar de andere. Alsof er in de Wijdemeerse raadzaal een stoelendans aan de gang is. Eigenlijk is alleen Ben Steenvoorden overgestoken, want Liesbeth behoudt haar onafhankelijke positie.

Ik zeg het nog maar eens een keer: raadszetel en inzittende zijn onverbrekelijk aan elkaar verbonden. De wet is duidelijk. Wie als volksvertegenwoordiger wordt gekozen is eigenaar van een zetel en kan inderdaad zonder last of ruggespraak opereren.

Jou ideologische standpunt – we stemmen toch op een partij – wordt door de realiteit onderuit geschoffeld. Had jij bijvoorbeeld als CDA stemmer het verbond met de PVV gewild? En wat te denken van een coalitie van VVD en PvdA als regeringspartners?  Liberaal en sociaal-democraat in één bed, je houdt het niet voor mogelijk maar toch is het zo.

In de lokale situatie is van ideologie nauwelijks sprake. Ik zou het verschil tussen CDA en VVD in Wijdemeren niet kunnen benoemen, laat staan het onderscheid tussen de ideologische veren van Groen Links en D66. In het stemgedrag is er niet of nauwelijks iets van terug te vinden.

Misschien is het even wennen, maar de lokale kiezer zal steeds vaker een persoon kiezen waarop hij zijn stem uitbrengt, De redenen kunnen verschillen. Bekwaam. Een familielid. Bekend van de televisie. Een goed verhaal. Brengt veel ervaring mee. Heeft zijn kwaliteit in de praktijk bewezen.  Leuke vrouw. Noem maar op. Zijn partij mag hem kleuren, maar meer ook niet.

Dorpsbelangen is populair. Hoe dat komt wil ik nog wel eens uitleggen. In ieder geval vinden steeds meer mensen dat een lokale partij  je belangen het beste behartigt. In de praktijk blijkt hun gelijk. Blik maar eens terug op de puinhoop, die de vorige gemeenteraad achterliet.

Co de Kloet

AntwoordZijlijntje

Beste Co,

Grappig dat je schrijft dat Liesbeth haar onafhankelijke positie behoudt. Natuurlijk. Elk raadslid heeft een onafhankelijke positie zonder last of ruggenspraak. Haar positie is net zo onafhankelijk als die van jou. En zij praat, net zoals jij, mee in de pre-raadvergadering van DB. Ik heb dat een half uur geleden nog in de WWK gepubiceerd in een verslag van jouw hand.

Ik vind dat prima hoor. Maar doe nou niet alsof ze daar alleen maar komt om te luisteren wat DB van plan is om daarna haar compleet eigen strategie volkomen onafhankelijk uit te stippelen, alsof ze niets gehoord of gezegd heeft. Bovendien maakt het niets uit wat ze doet of stemt, want met tien zetels hebben jullie al de absolute meerderheid. Daar hebben jullie haar voormalige VVD zetel niet bij nodig. Ik ben heel benieuwd naar het moment dat Wijdemeren weer gaat besluiten over de winkelsluiting. Toch een soort lakmoesproef voor DB.

Wat je schrijft over coalitievorming slaat niet op het probleem van fractieleden die op de loop gaan met een zetel. Ik weet niet wat dé CDA stemmer vond van de samenwerking met de PVV. Eén op de drie was daartegen. Twee op de drie daarvoor. Geen enkel CDA-tweede kamerlid stapte op om zich bij een andere partij te voegen. Dus je vergelijking gaat compleet mank. Liberaal en sociaal democraat in één bed. Dat is niets nieuws. In 1995 werd het eerste van twee paarse kabinetten gevormd. En nu hebben we er weer één. Zijn daarom kamerleden met hun zetel aan de wandel gegaan? Nee.

Je somt een aantal kwaliteiten op waarvan jij denkt dat die de Dorpsbelangenkiezer verleidt om op DB te stemmen. Ik herken me niet in jouw lijstje. Enkele kwaliteiten komen in de buurt. "Bekwaam" lijkt me wel wat, "Heeft zijn kwaliteit in de praktijk bewezen" is ook aardig.

Wat ik mis in je opsomming is "vertrouw ik mijn stem toe" en "deelt mijn principes". Voor mij zijn dat de criteria die tellen. Ik neem aan dat je die twee criteria domweg vergeten bent, want anders zou je hierboven schrijven dat DB alleen bestaat uit familieleden, bekende Nederlanders, goede verhalenvertellers en leuke vrouwen. Dat kan toch niet waar zijn. Hoewel, alle categoriëen zijn wel in je fractie vertegenwoordigd. :-)

Rik Jungmann

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief/WWK
foto
---
auteur
ing. brief/WWK
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief