WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Eenzaamheid en Drankzucht
Wijdemeren, wo 17 juli 2013

De regio. We drinken meer en zijn eenzamer, maar we hebben iets minder overgewicht, voelen ons wat gezonder en hebben minder beperkingen dan de hele Nederlandse bevolking.

Kennelijk gaat er veel eenzaamheid en drankzucht schuil achter de hoge hekken, ondoordringbare heggen en streng beveiligde villa's in de Gooi en Vechtstreek.

persbericht

Uitkomsten GGD gezondheidsonderzoek bekend

De bevolking van 19 jaar en ouder van regio Gooi en Vechtstreek voelt zich gezonder en heeft minder lichamelijke beperkingen dan de Nederlandse bevolking. We roken even vaak en, hoewel lager dan landelijk, heeft één op de tien inwoners ernstig overgewicht. Het alcoholgebruik is hoger dan landelijk en er komen meer milde psychische klachten voor. Senioren voelen zich vaker eenzaam vergeleken met Nederland.

Dit blijkt uit de eerste resultaten van een onderzoek van GGD Gooi & Vechtstreek dat in het najaar van 2012 is uitgevoerd in nauwe samenwerking met het RIVM en het CBS.  Donderdagmiddag 27 juni heeft de GGD de conferentie “Gezondheid op peil?” gehouden waar de resultaten zijn bekendgemaakt.  Dit vierjaarlijkse onderzoek biedt een schat aan informatie over diverse gezondheids- en leefstijlthema’s van de inwoners in de regio Gooi en Vechtstreek. Ze vormen hiermee een belangrijke basis voor integraal beleid van gemeenten en instellingen.

Hoewel het merendeel van de bevolking zich dus gezond voelt, is er bij een aanzienlijk deel sprake van risicofactoren voor ziekte. Zo heeft ruim een op de tien volwassenen en meer dan een derde van de 65-plussers een verhoogde bloeddruk. Hoewel dit lager is dan het landelijke percentage vormt dit toch een risico voor hart- en vaatziekten. Daarnaast heeft bijna de helft overgewicht, landelijke percentages liggen iets hoger. Een kwart rookt (evenveel als landelijk). Er wordt meer alcohol gedronken dan landelijk, de regio Gooi en Vechtstreek kent relatief veel gewoontedrinkers met een hoge consumptie.
Positief is dat met name 65-plussers behoorlijk lichamelijk actief zijn en relatief vaak vrijwilligers­werk doen.

Op de website van de GGD, www.ggdgooi.nl zijn alle resultaten te vinden.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief