WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Bushokjestreurnis
's-Graveland, do 21 februari 2013

Terecht vraagt Richard Imminkhuizen uit Kortenhoef aandacht voor het verkrotte bushokje dat de toegang vormt tot het beschermde dorpsgezicht van 's-Graveland.


Alle foto's werden vandaag genomen.

Richard Imminkhuizen schrijft ons:

ingezonden brief

Geachte redactie,

Bijna dagelijks rij ik langs het vervallen wachthuisje bij de Smidsbrug / Leeuwenlaan.
In het archief van de WWK heeft in juni 2010 gestaan dat de firma Tjipwood het betreffende pandje heeft gekocht om er kantoor te gaan houden, met de voorwaarde dat het binnen 1,5 jaar opgeknapt zou worden. Als ik mij goed herinner heeft er ook een tijd een bord aan de goot gehangen met het logo van de firma en heb ik een enkele maal activiteit gezien. Enige tijd geleden is het bord verdwenen en is er zo ver ik weet niets meer aan gedaan. Heeft de redactie enig idee wat de status of plannen met dit historische stukje \'s-Graveland is? Misschien een idee om er nog eens aandacht aan te besteden op de WWK?

Met vriendelijke groet,

Richard Immikhuizen
Kortenhoef

Hoe zat dat met dat bushokje?

Het bushokje is al vele jaren een doorn in het oog van diegene die over de mooie Leeuwnlaan het monumentale dorp 's-Graveland binnenkomt. Het visitekaartje van de gemeente Wijdemeren. De eeste keer dat het bushokje in ons archief voorkomt was op 26 oktober 2005. B&W wilden het bushokje slopen. Daartegen ontsond verzet, mede omdat het huisje een ensemble vormt met de gemetselde bank er naast die een herinnering is aan burgemeester van Harinxma Thoe Slooten.

Kantoortje

Tijdens de algemene beschouwingen van november 2005 zegde het college, na protesten van Joop Glijn en de Curtevenne Stichting, toe dat het bushokje behouden zou blijven. Men was in gesprek met een koper.
In mei 2006 maakte het college bekend dat het bushokje voor 1 euro gekocht zou worden door schoonmaakbedrijf Van Braam en Van Houten en in gebruik zou worden genomen als kantoortje. De Curtevenne Stichting (monumentenzorg) stelt teleurgesteld vast dat er niets met het bushokje gebeurt.
Op 21 november 2008 schrijft Joop Glijn een groot stuk in de WieWatWaar waarin hij de Stichting Curtevenne en de Vereniging Curtevenne verwijten maakt over de in zijn ogen lakse houding van die clubs inzake het bushokje.

Verkocht! Weer kantoortje.

Op 22 maart 2010 kwam er weer leven in de brouwerij met een persbericht van de gemeente. Op die dag ondertekenen wethouder Betske van Henten-Meijer en Kortenhoefse ondernemer Teije de Jong de voorlopige koopovereenkomst voor het wachthuisje aan de Leeuwenlaan in ’s-Graveland. De Jong gaat het gebouwtje als kantoor gebruiken voor zijn duurzame houtzagerij. Uit het persbericht: "Wethouder van Henten-Meijer is positief over de verkoop: “het wachthuisje is een markant gebouwtje bij de entree van ’s-Graveland. Het is mooi dat het nu een nieuwe bestemming en een opknapbeurt krijgt”.".

Het persbericht van 22 maart krijgt een opvolger in een persbericht van de gemeente op 10 juni 2010. Het bushokje is verkocht aan Teije de Jong die er een centrum van een regionaal houtnetwerk in gaat vestigen. Uit dat persbericht: "Onlangs werd de definitieve koopakte getekend tussen de gemeente en de Kortenhoefse ondernemer Teije de Jong. Belangrijke voorwaarde is dat het huisje binnen anderhalf jaar wordt opgeknapt. Het burgemeester Harinxma Thoe Slooten bankje, dat naast het wachthuisje staat, blijft buiten de koop."

Er gebeurt niets

Vastgesteld kan nu worden dat de opknapbeurt niet binnen anderhalf jaar heeft plaatsgevonden. En nu? Is de koop daarmee ontbonden? Is de gemeente dus weer de trotse eigenaar van de bouwval? Voortvarend werd de burgemeestersbank op 14 september 2011 door dit college tot monument bestempeld. Het bushokje werd "vergeten".

Lees ook:

Behoud Bank en Bushokje 26-10-2005
Monumentjes en monumenten 26-10-2005
Bushokje niet Slopen 2-11-2005
Bushokje Behouden 12-11-2005
Bushokje wordt Kantoor 2-5-2006
Lelijkste Plek 5 23-8-2006
17112007 Restauratie Leeuwenlaan
25082009 Toppers in 's-Graveland
21112008 Curtevenne is moegestreden
22032010 Bushokje wordt Kantoor
10062010 Bushokje Verkocht
14092011 Zeven Monumenten

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
WWK
foto
Rik Jungmann
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief