WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Midwinterhoorn op Sypesteyn
Nieuw Loosdrecht, di 27 november 2012

Acht tot tien hoornblazers laten u op het landgoed Sypesteyn de midwinterhoorn horen op een wijze die overeenkomt met de Twentse traditie.

persbericht

Midwinterhoornblazen
Zondag 16 december vanaf 15.30 tot 17.00 uur
op het historische landgoed van Kasteel-Museum Sypesteyn

Een ensemble onder leiding van Harry Sevenstern, bestaande uit acht tot tien hoornblazers uit laat u de midwinterhoorn horen op een wijze die overeenkomt met de Twentse traditie. De blazers staan verspreid over het landgoed en communiceren met elkaar door een voor een te blazen op hun midwinterhoorn.

Het ‘Midwinterhoornblazen” vindt plaats op zondag 16 december 2012 vanaf 15.30 uur tot omstreeks 17.00 uur. Inloop vanaf 15.00 uur. Vuurkorven, warme chocomel en glühwein versterken de schitterende entourage van het landgoed. Het bezoek aan de kasteeltuin, gelegen aan de Nieuw-Loosdrechtsedijk 150 te Loosdrecht is vrij op 16 december.

De Midwinterhoorn is een oud houten blaasinstrument dat tussen de eerste zondag van de advent tot en met Driekoningen op 6 januari in Twente en de Achterhoek wordt bespeeld. Alhoewel van hout gemaakt wordt het instrument gerekend tot de koperen blaasinstrumenten. De Midwinterhoorn heeft een licht gekromde vorm en is meestal gemaakt uit berken- of wilgenhout. Het losse mondstuk is net als de hoorn zelf met de hand gemaakt.

Oorspronkelijk werd gedacht dat de Midwinterhoorn en het bespelen ervan terug te leiden zou zijn tot de Germaanse Joelfeesten die de zonnewende aankondigden rond 21 december wanneer de dagen weer gaan lengen. Het ligt echter meer voor de hand dat het een traditie is die zijn oorsprong zo'n kleine twee eeuwen geleden vond en waar omheen een 'verzonnen' maar wel mooie traditie is ontstaan. Een traditie die Sypesteyn graag voortzet.

Toegang Vrij.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief