WIJDEMEERSE WEBKRANT
Ree- en 's-Gravelandse Vaart
Nederhorst den Berg, vr 7 oktober 2011

Dempen van de 's-Gravelandsevaart is het Ei van Columbus denkt Cor Koster. Een randweg achter je huis en geen wegspoelende fundering. Kijk maar naar Nederhorst.

ingezonden brief

Reevaart en 's-Gravelandse Vaart

Waarin verschillen de Reevaart in Nederhorst den Berg en de 's-Gravelandse Vaart in - inderdaad - 's-Graveland van elkaar? Op de ene kun je rijden, op de andere kun je varen. Rijden is beter.


Oud Nederhorst den Berg (bron)

In Nederhorst den Berg is een aantal mensen al enige jaren bezig met het "terugbrengen van water in het dorp". De Reevaart is een kleine 400 jaar geleden gegraven om de vaarroute voor het scheepvaartverkeer over de Vecht te bekorten, niet onbelangrijk voor al die trekschuiten destijds. Ruim 40 jaar geleden is hij gedempt, waarbij de karakteristieke brug gesloopt werd. Tot nog toe hebben de mensen van de "Stichting Vecht terug in het dorp" gelukkig weinig succes gehad, want er zijn wel urgentere dingen in het leven dan, alleen maar uit nostalgische overwegingen, een dichtgegooid kanaal weer openmaken.

In het bestemmingsplan voor de kern van Nederhorst den Berg is het plannetje van de stichting dan ook niet meer dan een voetnoot. De gemeente weet van het bestaan, glimlacht erover, en laat het waar het m.i. hoort: onder in de la.

Ook de 's-Gravelandse Vaart kwam voor in een bestemmingsplan dat deze week in de commissie R&O besproken werd. Dat water blijft gewoon open. Je zou er dus op kunnen varen, ware het niet dat nogal wat omwonenden dat geen goed idee vinden. De golfslag van de boten is gevaarlijk voor de fundamenten van de huizen, zegt men. Ach gut…

Wat let ons eigenlijk om ook die vaart te dempen? Dat geeft een mooie brede weg, waardoor de verkeerssituatie waar men altijd zo over klaagt, sterk verbetert. Je kunt dan ook nog een mooie geluidswal oprichten langs de achterkant van de woningen, hetgeen tevens een grote visuele verbetering zou zijn.

Misschien kan de gemeente een voorlichtingsvond organiseren waar de Nederhorst-den-Bergers kunnen vertellen van hun ervaringen met het dempen van een vaart, de vlotte verkeersdoorstroming tegenwoordig en de afwezigheid van golfslag die de funderingen wegspoelt. Ook goed voor de onderlinge contacten van de kernen. Kortom, dit lijkt me een win-win situatie waar niemand tegen kan zijn.

Cor Koster
Nederhorst den Berg

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
zie bron
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
Het Weer
zware buien
14 gr.
windkr. 4