WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Woonarken Lange Mensen
Wijdemeren, di 11 januari 2011

Het plafond van woonarken mag hoger worden, omdat mensen gemiddeld langer worden. Dat besloot het college vandaag.

Op 2 december 2009 werd in de commissievergadering gesproken over de hoogte van woonarken. Toen was de coalitie van CDA, PvdA, VVD en GL van mening dat de hoogte zo moest blijven als hij was. In de WWK stond toen:


Bij de woonschepenverordening is iets raars aan de hand. Voor gewone huizen geldt het bouwbesluit. Daarin staat o.a. hoe hoog plafonds moeten zijn. Voor woonschepen bestaat niet zoiets als het bouwbesluit. In de woonschepenverordening die de gemeente aan het voorbereiden is staat wel een maximale inhoud van een woonschip. Jaap van Waveren (DBL) wees erop dat die regel tot merkwaardige gevolgen leidt. Iedereen weet dat inhoud lengte x breedte x hoogte is.

Een lang persoon heeft dus pech. Hij zal een hoog plafond willen om niet steeds zijn hoofd te stoten. Maar..., omdat de inhoud vastligt zal hij dus moeten inleveren op de lengte en/of de breedte van zijn woonschip. Een dwerg daarentegen.... René Voigt (DBW) sprak zelfs van discriminatie van lange mensen. De coalitiepartijen vonden het een prima regel. Een huis mag volgens het bestemingsplan ook maar een maximale inhoud hebben, zo betoogde Michiel van Balen (VVD).


Vandaag besloot het nieuwe college dat het plafond hoger mag worden. Omdat nog steeds de inhoud bepalend is, zal de maximale lengte en breedte van een woonark in verhouding worden aangepast.

persbericht

Maat woonarken aangepast

Mensen worden steeds langer. Veel zaken in de maatschappij worden daar op aangepast. Dat geldt nu ook voor de hoogte van woonarken in Wijdemeren.

Hoger

Burgemeester en wethouders hebben op 11 januari besloten om de maximale maat van woonarken in de gemeente aan te passen aan de huidige tijd. In de praktijk betekent dit dat woonarken hoger mogen worden opgebouwd en dat daarmee de maximale inhoudsmaat in verhouding wordt vergroot. Binnenkort worden de nieuwe maximale maten bekend gemaakt door het Plassenschap, de beherende instantie die toeziet op de maatvoering van woonarken in Wijdemeren.

Gebukt

Portefeuillehouder Jaap van Waveren over het besluit: “Ik ben blij dat we hiermee een langgekoesterde wens van veel arkbewoners in de gemeente hebben kunnen vervullen. Veel mensen gingen letterlijk ‘gebukt’ onder ouderwetse regelgeving. Het is niet meer dan logisch, dat je in een tijd waarin de bedden van mensen langer worden gemaakt, je ook kijkt naar de hoogte van hun (water)woning.”

Naschrift:

Het is en blijft een rare regel lijkt ons. Als het plafond 10% hoger wordt (met bijv. 25 cm), dan wordt de lengte van de woonark 10% langer en de breedte eveneens, terwijl voor die laatste twee vergrotingen geen enkele noodzaak bestaat. Of het zou de stabiliteit van de ark moeten zijn... Dat hij kapseist bij teveel zijwind. Wij laten het ons graag uitleggen als u weet waarom de inhoud bepalend is.

Red. WWK

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
regen
3 gr.
windkr. 4