WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Jagthuisfestival 2011
Horstermeer, di 19 april 2011

Het JagthuisFestival 2011 laat kamermuziek horen uit de vorige eeuw waarin de cello een prominente rol speelt. Het vindt plaats van 27 tot en met 29 mei.

persbericht

JagthuisFestival 2011: van Casals tot Rostropovitsj

Het JagthuisFestival 2011 laat kamermuziek horen uit de vorige eeuw waarin de cello een prominente rol speelt. Het festival vindt plaats van vrijdag 27 mei tot en met zondag 29 mei 2011 in Het Jagthuis te Nederhorst den Berg.

In drie dagen kan het publiek genieten van concerten en films, meedoen in het cello-ensemble of deelnemen aan een workshop, snuffelen bij de ruilbeurs en genieten van heerlijke maaltijden, in een Spaans-Russische sfeer.

Het JagthuisFestival

Het JagthuisFestival is een jaarlijks terugkerend lentefestival met een ontdekkingstocht naar de kamermuziek van de vorige eeuw. Dit jaar is de keus gevallen op kamermuziek waarin de cello een prominente plek inneemt. Vorige jaren stond kamermuziek van Arthur Honegger centraal, Hongaarse kamermuziek (2009), de altviool (2008), kamermuziek uit de jaren 20 (2007) en kamermuziek van Bohuslav Martinů (2006). In 2005 vond het eerste festival plaats met 20e eeuwse kamermuziek van Nederlandse componisten. Het JagthuisFestival vindt plaats in Het Jagthuis, gelegen midden in de Horstermeerpolder, te Nederhorst den Berg. Deze concertzaal is een prachtig in stijl gerenoveerde stal, met veel daglicht en een mooi, Hollands uitzicht op het polderlandschap. De sfeer is er vriendelijk en ongedwongen.

JagthuisFestival 2011 – van Casals tot Rostropovitsj

Zonder zijn repertoire binnen de kamermuziek zou de cello een zeer beperkte plaats in de muziekwereld innemen. En zonder de cello zou de kamermuziek zijn diepgang missen. Dat geldt ook voor het twintigste eeuwse repertoire. De grote cellisten uit de vorige eeuw hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de status van de cello. Zij verbeterden de techniek van het spelen, lieten horen dat de cello werkelijk kan zingen en een melodierol kan vervullen, brachten componisten ertoe voor hun instrument te schrijven of componeerden zelf. Zo ontstonden honderden nieuwe werken waarvan heden ten dage slechts een klein deel op de podia te horen is.

Het doel van het komende JagthuisFestival is om enerzijds kamermuziekwerken te laten horen die voor de grote cellisten uit de vorige eeuw zijn geschreven of die zij zelf voor hun instrument componeerden. Veelal zijn dat stukken voor cello solo of voor cello en piano. Daarnaast werden er veel duo’s geschreven voor twee cello’s, cello en viool, cello en altviool.

Pablo Casals (1876-1973) was behalve uitvoerend musicus een groot pedagoog. Hij had het vermogen mensen te interesseren voor muziek en schuwde geen ongebruikelijke middelen. Er ontstonden cello-ensembles. Dat idee werd door Mstislav Rostropovitsj (1927-2007) mee naar Rusland genomen. Door de omvang van de cello – toch zo’n vijf octaven – is het instrument voor alle stemmen in te zetten. Nu vinden we het heel gewoon dat de cellisten van symfonieorkesten zich presenteren als cello-ensemble, maar het idee is begin vorige eeuw ontstaan. Tijdens het JagthuisFestival wordt daarom aan (amateur-)cellisten de mogelijkheid geboden mee te spelen in een cello-ensemble. Met het ensemble wordt een aantal 20e eeuwse stukken ingestudeerd en het nieuwe opdrachtstuk van Sylvia Maessen: Variacelli.

Anderzijds willen we laten zien welke (technische) mogelijkheden er voor de cello zijn. Dit gebeurt in een workshop, waarin de Duitse cellist Matthias Kaufmann duidelijk maakt dat er ook andere dan klassieke muziek op de cello gespeeld kan worden. In een concertlezing gaat cellobouwer Guust François in op de technische ontwikkeling van de cello, terwijl het duo Martin/Weyens die ontwikkeling laat horen.

Daarnaast wordt er tijdens het festival een ruilbeurs georganiseerd waar musici en publiek hun cd’s, boeken en bladmuziek kunnen ruilen. Bovendien wordt het publiek in de gelegenheid gesteld op informele wijze met de musici kennis te maken en deel te nemen aan maaltijden.

Meer informatie op www.jagthuis.nl

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
23 gr.
windkr. 2