WIJDEMEERSE WEBKRANT
GGD Alcoholactie Jeugd
Wijdemeren, di 2 februari 2010

Deze week ontvangen alle ouders van twaalf- tot vijftienjarigen in de regio een brief met informatie over alcohol en opvoeding.

persbericht

Gemeente schrijft ouders 12 tot 15 jarigen aan over
alcohol en opvoeding

In de eerste week van februari ontvangen alle ouders van 12 tot 15 jarigen in de regio Gooi en Vechtstreek een brief met informatie over alcohol en opvoeding.

Afzender is de burgemeester en/of een wethouder van hun eigen gemeente. De gemeente stuurt de brief samen met de GGD, in het kader van het regionale project Samen aan de Slag. Ouders worden in de brief geïnformeerd over de gevolgen van alcoholgebruik op jonge leeftijd. Daarnaast kunnen zij in de bijgevoegde folder alles lezen over alcohol en opvoeding en krijgen zij tips om met hun kind in gesprek te gaan over alcohol.

Zorgwekkend

Het alcoholgebruik onder jongeren is nog steeds zorgwekkend. Jongeren drinken op jonge leeftijd vaak en veel per keer. Elk weekend wordt er een jongere met alcoholvergiftiging bij de Eerste Hulp binnengebracht. Uit onderzoek van de GGD is gebleken dat twee van de tien tweede klassers (13, 14 jarigen) de laatste maand minstens één keer méér dan vijf glazen alcohol gedronken had. En dit ging op voor meer dan de helft van de vierde klassers (15, 16 jarigen).
De gemeenten maken zich zorgen over dit riskante alcoholgebruik van de jeugd en vragen alle betrokkenen aandacht hiervoor. Want alleen als alle partijen: jongeren, ouders, scholen en alcoholverstrekkers (sportkantines, horeca, cafetaria, supermarkten en slijterijen) in actie komen kan het alcoholgebruik van jongeren ingeperkt worden. Ouders denken vaak dat zij geen invloed hebben op het alcoholgebruik van hun kind. Niets is minder waar. Uit onderzoek blijkt dat kinderen meer drinken dan hun ouders denken. Maar ook dat ouders meer invloed hebben op het alcoholgebruik van hun kinderen dan zij hadden gedacht en dat regels stellen helpt.

In gesprek

Deze gemeentelijke actie is een vervolg op de actie uit 2007. Toen stuurden alle regiogemeenten ook alle ouders van 12 tot 15 jarigen een brief en folder met informatie over alcohol en opvoeding. De reactie op deze mailing was erg hoog. Uit telefonisch onderzoek bleek dat 85% van de ouders de brief en folder gelezen had. Meer dan de helft is met andere ouders en met zijn/haar kind over het alcoholgebruik in gesprek gegaan. Wegens dit grote succes wordt de actie in februari 2010 herhaald voor ouders van kinderen die nu tussen de 12 en 15 jaar zijn.

Samen aan de slag

Het aanschrijven van ouders door de gemeenten is een onderdeel van het project Samen aan de slag tegen riskant alcoholgebruik jeugd. Het project Samen aan de slag heeft als doel het riskante alcoholgebruik van jongeren in Gooi en vechtstreek aan te pakken. De insteek is een integrale aanpak. Naast voorlichting omvat het regelgeving en handhaving. Activiteiten zijn niet alleen gericht op jongeren, maar ook op scholen, ouders en alcoholverstrekkers. In het project werken gemeenten, politie, VWA, JellinekMentrum, GGD, Symfora, PRIMO en Trimbos Instituut samen.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief
regen
2 gr.
windkr. 5