WIJDEMEERSE WEBKRANT
Pianotrio in Het Jagthuis
Horstermeer, wo 7 oktober 2009

Op zondag 25 oktober geeft Triosfera Amsterdam een concert in het Jagthuis met stukken van Haydn, Schumann en Ravel.

persbericht

Drie vurige pianotrio’s in Het Jagthuis

Joseph Haydn componeerde zijn “Hongaarse pianotrio” in opdracht van een Engelse uitgever. Thuis - in het Habsburgse Rijk - was het leven doorspekt met volksmuziek, zowel van zigeuners als van Turken. En deze muziek stond in het buitenland bekend als “Hongaars”.

Boven het slotdeel van dit trio schrijft Haydn ‘in gypsy style’, en wegens de exotische klanken wordt het al snel een geliefd werk. Ook het eerste pianotrio van Schumann behoort tot de veel gespeelde werken in de kamermuziek. Clara Schumann, op wier verjaardag het stuk in een privé-uitvoering voor het eerst werd uitgevoerd, noemde het stuk: jeugdig, krachtig en in de uitvoering meesterlijk. Ook bij dit werk spatten in het slotdeel (‘mit Feuer’) de vonken er van af. Het pianotrio van Maurice Ravel kenmerkt zich door het gebruik van bijzondere ritmes, dat voor die tijd (1914) redelijk nieuw was en nog steeds uitdagend is voor de uitvoerenden. Triosfera Amsterdam neemt de uitdaging aan. Zij spelen op zondag 25 oktober bovengenoemde werken in het eerstvolgende theeconcert in Het Jagthuis. Het trio bestaat uit violiste Eva Stegeman, cellist Eric de Wit en pianiste Shuann Chai.   

Het concert door Triosfera Amsterdam vindt plaats op zondag 25 oktober en begint om half vier. Voorafgaand aan dit concert is het mogelijk een wandeling te maken door de Horstermeerpolder. Wanneer u zich om 14 uur bij Het Jagthuis meldt, ontvangt u een routebeschrijving en toelichting van de wandeling die ongeveer een uur duurt. Reserveren (16 euro per kaart) via de website www.jagthuis.nl, per e-mail via stal@jagthuis.nl of telefonisch 0294-252609. De locatie van het concert is Het Jagthuis, Middenweg 88, Nederhorst den Berg (Horstermeer). Aanvang 15.30 uur.

Meer informatie op www.jagthuis.nl

Volledig programma:

J. Haydn - Pianotrio in G groot, Hob.XV:25 "Trio all’ Ongarese" (1795)
            Andante, Poco adagio, Finale: Rondo all’Ongarese (presto)     
R. Schumann - Pianotrio in d klein, Opus 63 (1847)
            Mit Energie und Leidenschaft, Lebhaft doch nicht zu rasch, Langsam mit inniger Empfindung,   Mit Feuer
M. Ravel – Pianotrio (1914)
            Modéré, Pantoum: Assez vif, Pastorale: Très large, Final: Animé

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
16 gr.
windkr. 3