WIJDEMEERSE WEBKRANT
Burgerparticipatie
Wijdemeren, wo 18 november 2009

In de nieuwe communicatienota, die B en W gisteren goedkeurden, wordt meer nadruk gelegd op participatie van de burger.

Naast de nu reeds gebruikelijke informatie- en inspraakavonden, waar gerede plannen worden gepresenteerd, stelt het college voor om reeds in een veel eerder stadium aan de burger input te vragen over mogelijkheden om de omgeving of procedures te verbeteren.

persbericht

Nieuwe communicatienota zet in op meer burgerparticipatie

Burgemeester en wethouders stemmen in met de nieuwe communicatienota van de gemeente. Anders dan voorheen wordt veel meer aandacht gegeven aan burgerparticipatie.

Informeren

Het communicatiebeleid van de gemeente was toe aan vernieuwing en uitbreiding. In het huidige beleid ligt veel nadruk op het informeren van de inwoners. De informatiemogelijkheden voor de inwoners zijn legio, burgers kunnen zich over alle zaken die in de gemeente spelen op allerlei manieren laten informeren. Daarvoor zijn middelen ontwikkeld als de gemeentepagina, de website, folders, informatie- en inspraakbijeenkomsten, dorpsavonden en dergelijke.

Participeren

Minder mogelijkheden waren er tot op heden voor het verwerken van inbreng vanuit de bewoners in de beleidsplannen. Daarvoor worden nu in de nieuwe nota voorstellen gedaan. Burgerparticipatie moet vast onderdeel worden van plan- en beleidsvorming. Burgers moeten veel meer en veel eerder dan voorheen mogelijkheden geboden krijgen om invloed uit te kunnen oefenen op nieuwe plannen en beleid. In de nota wordt onder andere voorgesteld om bij het begin van ieder maatschappelijk relevant beleidsproces vast te leggen welke participatiespelregels en –niveaus voor dat proces gelden. College en raad hebben op die manier een goed instrument in handen om te controleren of het juiste participatieniveau wordt toegepast.
De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
grauw
11 gr.
windkr. 7