WIJDEMEERSE WEBKRANT
Ruzie op de Rading
Wijdemeren, di 10 november 2009

De CDA fractie dreigt met een crisis. De aanleiding is het afwijkende stemgedrag van twee PvdA fractieleden over de bomenkap.

Vorige week, op 3 november, werd een extra raadsvergadering ingelast over de reconstructie van het Noordereinde. De discussie spitste zich toe op de kap van 24 beuken, die aanstaande was en de vraag of wethouder Betske van Henten de raad wel of niet volledig en juist had ingelicht in de besluitvorming rond de reconstructie.

De extra raad werd aangevraagd door Hilbrand Korver (HKA). Daarbij kreeg hij steun van de PvdA. Niet omdat de PvdA het al dan niet eens was met HKA, maar wel om HKA de mogelijkheid te bieden om het HKA-standpunt in het raadsdebat in te brengen.

Dreigen met val College

Uit een voorpagina-artikel in de G&E van vandaag blijkt dat CDA-fractievoorzitter Theo Reijn in de gang van zaken rond en tijdens de extra raad van vorige week voldoende aanleiding vindt om met de val van het college te dreigen. Hij is erg boos over het verwijt dat CDA wethouder Betske van Henten de raad onjuist en onvolledig zou hebben geïnformeerd. Een motie van HKA waarin dat werd uitgesproken, werd gesteund door Ben Steenvoorden en Rieks Karssemeijer, twee van de drie PvdA raadsleden.


V.l.n.r. De indiener van de motie Hilbrand Korver (HKA) en de drie PvdA raadsleden Rieks Karssemeijer (voor de motie), Kees Bosdijk (tegen) en Ben Steenvoorden (voor).

Naderhand schreef Kees Bosdijk, de PvdA-fractievoorzitter, een verklaring waarin hij benadrukte dat de steun aan de motie van zijn fractiegenoten geen kritiek op wethouder Betske van Henten inhield, maar slechts een poging was om de bomen te sparen. De wethouder nam genoegen met deze verklaring.

Populistische actie

CDA-fractievoorzitter Theo Reijn neemt geen genoegen met de PvdA-verklaring. Hij zegt in de krant: "Niemand zit te wachten op de val van het college door populistisch in actie te komen tegen bomenkap." Reijn onthult een afspraak die binnen de coalitie gemaakt is. "Een afwijkend standpunt mag, behalve als dat gevolgen heeft voor het college." In dit geval vindt de wethouder kennelijk, na de PvdA-verklaring, dat er geen gevolgen zijn voor het college. Theo Reijn vindt echter dat er wel gevolgen zijn voor het college en trekt dan ook de conclusie dat de PvdA de afspraak gebroken heeft, omdat de fractiediscipline niet gehandhaafd bleef. Daarom dreigt Theo Reijn met een breuk in de coalitie en de val van het college.


Crisisoverleg tijdens de extra raad vorige week.
Links PvdA-fractievoorzitter Kees Bosdijk die overlegt met PvdA wethouder Lia Moote.
Rechts CDA-fractievoorzitter Theo Reijn die overlegt met de wethouders Betske van henten (CDA) en Nelleke Schenkkan (GL).

Reijn zoekt zondebok?

Theo Reijn (CDA) en Kees Bosdijk (PvdA) staan in de krant diametraal tegenover elkaar over de gang van zaken bij het besluit om wel of niet een extra raad te houden. De PvdA vindt dat het CDA en de VVD niet mee wilden werken aan het houden van de extra raad en verwijt die partijen niet democratisch te zijn. Theo Reijn daarentegen zegt dat hij wel wilde meewerken en daarover een mailtje naar Bosdijk stuurde dat nooit aankwam. Kees Bosdijk houdt echter vol dat CDA en VVD niet mee wilden werken. Hij denkt dat er onrust in de CDA achterban is ontstaan over de kap van de beuken. Bosdijk verdenkt het CDA ervan dat die partij een zondebok zoekt.

Koppen tellen

In situaties als deze moeten altijd even de koppen geteld worden, om te zien hoe serieus het CDA-dreigement genomen moet worden. Nu steunt het college op CDA (5), VVD (3 (Buijs is eruit)), GL (1 (Korver is eruit)) en PvdA (3), ofwel 12 van de 19 zetels. Als de PvdA-fractie de coalitie (al dan niet gedwongen door het CDA) verlaat, dan heeft de zittende coalitie nog 9 van de 19 zetels. Daarmee is het vrijwel zeker dat het college valt als het CDA voet bij stuk houdt en breekt. Het lijkt ons vooralsnog onzeker dat het CDA na het dreigement ook de vervolgstap zet en het college werkelijk laat vallen.

Dossier verkeer 's-Graveland

bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
grijs, droog
8 gr.
windkr. 2