WIJDEMEERSE WEBKRANT
Vogels op Porselein Sypesteyn
Nieuw Loosdrecht , do 27 maart 2008

Van 5 april t/m 26 oktober 2008 wordt in Kasteel-Museum Sypesteyn een groot deel van een 120-delig, achttiende-eeuws 'vogelservies' tentoongesteld.

Kasteel-Museum Sypesteyn heeft een vernieuwde website.

In 2006 maakte de WWK een video over Sypesteyn. Ga naar het videoarchief van de WWK om hem te bekijken.)

persbericht

Zie ze vliegen!
Vogeldecoraties op een servies van Loosdrechts porselein

Kasteel-Museum Sypesteyn maakt dit seizoen een vliegende start. Van 5 april t/m 26 oktober 2008 wordt in Kasteel-Museum Sypesteyn een groot deel van een 120-delig, achttiende-eeuws 'vogelservies' tentoongesteld.

In en rond Kasteel-Museum Sypesteyn is het goed vogels kijken, of 'vogelen', zoals de liefhebbers dat noemen. Het achttiende-eeuwse Loosdrechtse porselein, waarvan Sypesteyn een grote collectie bezit, is met de hand beschilderd. Ieder décor, zoals landschappen, insekten en vogels, kende zijn eigen specialisten.

De porseleinschilders signeerden hun werk meestal niet, maar van Louis Victor Gerverot (1747-1829) is bekend dat hij onder andere gespecialiseerd was in het schilderen van exotische vogels. Veel vogels op het 120-delige, Loosdrechtse servies zijn min of meer natuurgetrouwe weergaven van uitheemse en inheemse vogels, zoals pimpelmees, puttertje, grote bonte specht en ekster. Spectaculair zijn de schilderingen op twee grote visschotels, waar een roofvogel een aanval doet op het nestje van een putterpaar en een koppeltje goudvinken. De bezoeker wordt van harte uitgenodigd alle vogelsoorten op het porselein te komen ontdekken. Wie daarna een bezoek brengt aan het kasteelpark zal menige gevederde vriend in levende lijve tegenkomen!

De tentoonstelling Zie ze vliegen! maakt deel uit van een presentatie in het kader van 125 jaar Vereniging Rembrandt. Het vogelservies werd namelijk in 1975 met steun van deze vereniging aangekocht. Ook alle andere aanwinsten mogelijk gemaakt door de Vereniging Rembrandt zijn voor deze gelegenheid geëxposeerd.

Algemene informatie

In het weekend van 5 en 6 april a.s. start voor Kasteel-Museum Sypesteyn weer het zomerseizoen 2008. Op 6 april vindt een spectaculaire lenteveiling plaats onder leiding van Frederik Baerveldt van Veilinghuis Spengen in Hilversum.

Het museum is in april en oktober in de weekends en van 1 mei t/m 30 september van dinsdag t/m zondag tussen 12 uur tot 17 uur te bezichtigen. De rondleidingen zijn steeds om 12.30, 13.30, 14.30 en 15.30 uur.

Kasteel-Museum Sypesteyn
Nieuw Loosdrechtsedijk 150
1231 LC Loosdrecht
035-5823208
www.sypesteyn.nl
info at sypesteyn.nl

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
8 gr.
windkr. 2