WIJDEMEERSE WEBKRANT
Provincie tegen Bomenkap
's-Graveland, vr 11 juli 2008

De provinciale welstandscommissie is zeer kritisch over de renovatieplannen van Wijdemeren voor het Noordereinde in 's-Graveland.

Nadat werkaandeweg.nu en de fractie van GL in de gemeenteraad zich tegen de plannen van het college van B&W voor het Noordereinde hadden gekeerd, heeft nu ook de provinciale commissie die zich met ruimtelijke kwaliteit bezig houdt ernstige twijfels bij de plannen geuit.


Noordereinde. Verderop, rechts, staan de bomen tegen de weg aan.

Aantasting Dorpsgezicht

De planologen en architecten in de commissie denken dat het beschermd dorpsgezicht van 's-Graveland aangetast zal worden door de bomenkap die het college voor staat. In de plannen worden de beuken, die nu pal aan de weg staan, gekapt en vervangen door linden die een stuk verder van de weg af geplant worden. De commissie denkt dat de andere boomsoort afbreuk doet aan het dorpsgezicht. Bovendien vindt de commissie dat nieuwe bomen op dezelfde plaats teruggezet zouden moeten worden. Ook de aanleg van parkeerplaatsen kan in de ogen van de commissie geen genade vinden.


Foto van vorig jaar. De bomen staan tegen de rand van de weg.

Twijfels bestaan er ook in de commissie over de optische verbreding van de weg door de bomen te kappen en te verplaatsen. Dat zal kunnen leiden tot sneller rijden van automobilisten.

Steun voor WADW.NU

De commissie heeft nog geen definitief standpunt bepaald over de kwestie, maar de zaak aangehouden. Het standpunt van de commissie komt overeen met dat van de actiegroep werkaandeweg.nu, waarin bewoners van het Noorder- en Zuidereinde zich verenigd hebben. Ook de coalitiefractie van GroenLinks in de raad is vierkant tegen de bomenkap. De gemeente heeft 221 zienswijzen ontvangen met bezwaren tegen de renovatieplannen, waaronder 181 van de actiegroep.

Update 11-7-2008, 17:24: Link naar verslag van de commissie (pdf) toegevoegd.

In augustus staan de plannen op de agenda van de commissie ruimte en economie, waarna besluitvorming in de raad van september plaats zal vinden.

Dossier Verkeer 's-Graveland

bron
G&E
foto
Rik Jungmann
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
20 gr.
windkr. 4