WIJDEMEERSE WEBKRANT
JOP Kwakel: Matig verzet
Kortenhoef, do 24 januari 2008

Gisteravond werd in De Dobber in Kortenhoef een informatieavond gehouden over de plaatsing van een jongeren hangplek. Er was veel belangstelling.

De grote zaal van de Dobber was bijna vol. Slechts enkele stoelen waren onbezet. Achter de tafel hadden burgemeester Don Bijl, wethouder Lia Moote en twee politiemensen plaatsgenomen om toe te lichten waarom het college er voor pleit om een jongeren ontmoetings plaats (JOP) aan De Kwakel te vestigen. Het gaat om het braakliggende terrein op de kruising Kerklaan, Kwakel, Kortenhoefsedijk. Direct in het verlengde van de Kerklaan.


De tafel.

Gesprek met de heer en mevrouw Kemp.

Vervolg op Parklaan

De avond was een vervolg op de bewogen informatieavond die op 17 april vorig jaar in de Oude School werd gehouden. Daar werd toen voorgesteld om de JOP te vestigen aan de Parklaan, tussen de Van Heumenhof en de Curtevenneschool. Er was op die avond zulk een heftige en massieve weerstand dat het college dat plan afblies. Vervolgens trad wethouder Lia Moote in overleg met de jeugd. In mei werd er door Kortenhoef gefietst op zoek naar een andere plek. Daarbij kwam het nu gekozen terrein aan de Kwakel in zicht.


Impressie van de JOP.

JOP moet er komen

De boodschap van het burgemeester Don Bijl, de wethouder en de politie was gisteren helder. Er moet een JOP in Kortenhoef komen, zowel om de hangjeugd wat te bieden als om wat meer controle te krijgen over de hangjeugd. De discussie over een JOP in Kortenhoef loopt al vele jaren. Er moet nu iets gebeuren. Het voorstel is om een zeecontainer op het terrein te plaatsen, die aan één zijde open is. De plaatsing is een proef van een jaar. Na dat jaar wordt bekeken of het een succes is en of er aanvullende voorzieningen daar of elders in Kortenhoef gewenst zijn. Bij de plaatsing van de JOP worden gedragsregels opgesteld in overleg met de jeugd en andere belanghebbenden, waarvan zich enkele gisteren aanmeldden voor deelname aan dat overleg.


Luchtfoto van het terrein in het midden van de foto.

Weerstand

Frank Ratelband, hoofd communicatie van de gemeente, liep door de zaal met een microfoon en leidde de discussie in goede banen, waarbij geen vraag of opmerking geschuwd werd. Vanuit de zaal kwam ook nu weerstand, met name van de direct omwonenden naast het terrein en tegenover het terrein aan de Kikkerbeet. De heer en mevrouw Kemp vonden dat de pijn verdeeld moet worden en pleitten voor het verplaatsen van de JOP om de zes maanden door heel Kortenhoef heen. De overburen aan de Kikkerbeet zijn bang voor overlast en geluidshinder. De heer Voorn kwam met een suggestie om de ingang niet aan de Kerklaan, maar aan de zijkant te maken om veiligheidsredenen. De heren Pauw en Voorn, die het terrein al vele jaren kennen, wezen erop dat het vervuild is. Het college zal dat laten onderzoeken. Er werd ook gepleit voor goede verlichting. Wijkagent Carl Klein zegde toe dat er goed toezicht gehouden zal worden en ingegrepen als de overlast te groot zou worden, wat hij overigens niet verwacht. De heer Kemp kondigde aan dat hij bezwaar zal maken tegen het plan.

Het college gaat met de resultaten van deze avond aan de slag en zal over de JOP een besluit nemen.


Het bewuste terrein. Rechts de weg van de Kwakel naar de gemeentewerf.

bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt, regen
10 gr.
windkr. 4