WIJDEMEERSE WEBKRANT
CDA Normen en Waarden?
Wijdemeren, ma 25 februari 2008

Ties Hagen, voorzitter van de PvdA afdeling Wijdemeren, heeft zich gestoord aan de manier waarop het CDA met het PvdA woningbouw-voorstel omging.

ingezonden brief

CDA, nieuwe normen en waarden?

Toen ik twee jaren geleden aftrad als wethouder nam ik mij voor om mij niet meer met de gemeentelijke politiek te bemoeien. Dat leek mij verstandig en ook chic naar het nieuwe college. Zij hebben er geen behoefte aan om mijn mening te horen en ik wil ze ook alle ruimte geven.

Nu ben ik echter sinds een paar maanden voorzitter van de plaatselijke afdeling van de PvdA en wil mij als zodanig vooral bemoeien met de partij in Wijdemeren en ook niet met de Gemeentelijke politiek.

Er is echter nu wat gebeurd dat ik niet over mijn kant kan laten gaan. Als voorzitter van de afdeling wil ik pal achter de fractie van de PvdA staan en dat ga ik nu ook doen.

De publiekelijke aanval van een nieuw gekozen raadslid van het CDA op onze fractievoorzitter zit mij heel erg hoog. Hij deed die aanval niet alleen op de inhoud maar ook op de persoon. Dat is nieuw in gemeentelijk politiek van Wijdemeren. Zo ga je toch niet met elkaar om? Nu zou je kunnen zeggen; deze man is pas raadslid en dus onervaren maar dat de fractie van het CDA of het afdelingsbestuur van het CDA het bedoelde artikel niet van hun website haalt, lijkt op steun voor die aanval. Verschrikkelijk dat we niet op onze coalitiepartner kunnen rekenen voor behoud van starters en jonge gezinnen in onze gemeente. Maar ook onze senioren willen graag in onze gemeente blijven wonen.

Graag wil ik het ook even hebben over de inhoud. Ik vond het namelijk een goed initiatief van de PvdA fractie. De gemeenteraad moet kaders stellen. Dat is precies wat er is gedaan, niks meer en niks minder.

Als je naar de eerste periode van de nieuwe gemeente Wijdemeren kijkt, dan is er om Wethouder Wim Neef van het CDA te citeren de achterliggende jaren alleen gebouwd voor miljonairs.

In Loosdrecht, zowel in Oud- als Nieuw Loosdrecht, is er geen enkele woning gebouwd voor de mensen met een krappe beurs. In Nederhorst den Berg ook niet evenals in Ankeveen. In Kortenhoef is het plan Zuidsingel fase 7 gebouwd op initiatief van de oude gemeente 's-Graveland. Daar zijn weliswaar wel een aantal van die woningen gebouwd maar onvoldoende om aan de vraag van die doelgroep te voldoen.

Dan nu de plannen in de ogen van inwoners van Wijdemeren. Is er sociale woningbouw voorzien in het nieuw te bouwen Dorpscentrum van Oud Loosdrecht? Volgens mij niet. Het plan ter Sype komt er sinds vorige week aan. Hopelijk dat het daar wel slaagt.

In 's-Graveland worden heel dure appartementen gebouwd op het voormalige Plutoterrein, ook niet voor die doelgroep starters, senioren en jonge gezinnen.

In Kortenhoef is een aantal plannen in ontwikkeling te weten het voormalig asielzoekers centrum, de oude Antoniusschool en het terrein waar nu Vacuplast nog zit. Het voormalige asielzoekerscentrum voorziet in woningbouw voor starters. Dat is toe te juichen. Is dat de verdienste van de gemeente of van de eigenaar? Op het terrein van de oude Antoniusschool worden mogelijk appartementen gebouwd maar niemand heeft nog zicht of en zo ja in welke mate voor de mensen met een smalle beurs wordt gebouwd. Hopelijk dat het nog goed uitpakt. Het terrein van Vacuplast zou wellicht wel aan de 35% norm kunnen voldoen. Daar ga ik vanuit.

Dan Nederhorst den Berg. Het oude plan van de voormalige gemeente Nederhorst den Berg Venenburg. Gelukkig wordt hier wel voor de doelgroep gebouwd. Dan het terrein van het zogenaamde Ponyweitje. Ook hier komen appartementen voor de doelgroep. Dat is de verdienste van Nel Hageman namens de KBO en Piet Ambachtsheer van de ANBO.

Dan het voormalige gemeentehuis. Hoe staat het daar nu mee? En dan vooral voor die doelgroep?

In Ankeveen worden nog steeds plannen uitgewerkt voor het terrein bij de voormalige Nederlands Hervormde kerk. Hoe staat het daar met de doelgroep?

Het initiatief van de PvdA is daarom alleen maar toe te juichen. De PvdA luistert wat er in de samenleving leeft en handelt daarnaar. Het voorstel levert enorm veel positieve reacties op dat kan niemand ontgaan zijn. Ook de reacties die bij ons binnenkomen, zijn alleen maar positief.

Als je het geheel overziet dan is er werk aan de winkel ten behoeve van de starters en de senioren met een krappe beurs.

Bij ons is kritiek binnengekomen op de "hoge" koopprijzen voor de sociale woningbouw. Die kritiek begrijp ik, de fractie heeft wel voorgesteld dat die woningen ten minste 100 vierkante meter moeten omvatten. Goedkoper kan, maar dan zijn ze wel veel kleiner. Het is maar waar je voor gaat.

Het zou verstandig zijn van het CDA, en de andere coalitiepartijen, dit signaal van de PvdA omarmen. Het CDA volgde ons ook met ons initiatief tot het opzetten van een Dorpsplein in Kortenhoef. Laten alle fracties snel een aantal verantwoorde randvoorwaarden formuleren, als antwoord aan hen die al zo lang smachten naar een betaalbare woning. De woonvisie van de gemeente en die van het Gewest tonen aan dat die behoefte er duidelijk is daar is toch geen discussie meer voor nodig?

Hopelijk bevalt Ester Luyer van een fantastische baby en komt ze snel terug in de Gemeenteraad dan blijven we van dit soort verwerpelijke aanvallen verschoond.

Ties Hagen,
Voorzitter PvdA afdeling Wijdemeren.

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
7 gr.
windkr. 4