WIJDEMEERSE WEBKRANT
Documentaire Eikenrode
Nieuw Loosdrecht , vr 11 april 2008

Op zaterdag 19 april om 17.20 uur zendt de AVRO een documentaire over de geschiedenis van landgoed Eikenrode uit op Nederland 2.

persbericht

GROENE MONUMENTEN: Landgoed Eikenrode
AVRO BRENGT ZESDELIGE SERIE OVER GROENE MONUMENTEN

Hoewel veel mensen bij monumenten aan gebouwen denken, zijn er ook talloze groene monumenten, waarbij de combinatie van natuur en cultuur bepalend is voor grote waarde van deze objecten.

Daaronder vallen bijvoorbeeld stadsparken, kasteeltuinen en soms zelfs een heel bos. Deze monumenten zijn nooit door toeval ontstaan, ook al zien ze er nog zo 'natuurlijk' uit: ze zijn met net zo veel zorg ontworpen als gebouwen.

In de AVRO-serie Groene Monumenten, die op zaterdag 29 maart om 17.25 uur op Nederland 2 van start is gegaan, worden zes verschillende groene monumenten van dichtbij bekeken. In de vierde aflevering staat Landgoed Eikenrode in Loosdrecht centraal. Landgoed Eikenrode is in 1845 gesticht door de familie Hacke van Meynden. Door financiële problemen heeft de familie het landgoed in 1965 verkocht. Het landgoed was toen al flink kleiner dan in de 19de eeuw, omdat het grootste deel van de bijbehorende gronden was verkocht en bebouwd met huizen. De nieuwe eigenaar wilde wat er over was van het landgoed gebruiken om ook woningen te bouwen.

Inwoners van Loosdrecht, die een sterke band voelden met het landgoed, hebben aan de alarmbel getrokken met als uiteindelijk resultaat dat het landgoed een Rijksmonument werd en niet meer zomaar volgebouwd kon worden. Na verschillende wisselingen van eigenaar en een lange periode van verwaarlozing, kwam Eikenrode in 2000 in het bezit van een nieuwe jonge eigenaar. Deze eigenaar stelt zich tot doel de buitenplaats in oude luister te herstellen en zo een gezonde toekomst te garanderen aan het landgoed.

Het landhuis is inmiddels prachtig opgeknapt en nu wordt er hard gewerkt aan de restauratie van het park. Zo komt de Italiaanse tuin weer terug, is de ijskelder gerestaureerd en vormt het historische grafkapelletje van de familie Hacke nu weer een geheel met het park. Als de huidige eigenaar op voorhand had geweten wat hem allemaal te wachten stond toen hij het landgoed kocht, had hij het waarschijnlijk nooit gedaan. De vele regeltjes, onwillige overheden en weinig begrip uit de directe omgeving van het landgoed zijn een ware uitputtingsslag. Maar opgeven: "Dat nooit. Als je ergens aan begint moet je het ook afmaken.".

In deze aflevering komen verder onder andere twee deskundigen van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschappen en Monumenten aan het woord, de hoveniers die moedig de overwoekerde tuinen terugbrengen in oude glorie, Adriaan Doets die samen met andere inwoners van Loosdrecht het landgoed van de ondergang redde en de twee zonen van de eigenaar.

De overige groene monumenten die in deze serie worden bekeken zijn: Kasteel Staverden (29 maart), het Vondelpark (5 april), de oost-Groningse slingertuinen (12 april), de Hortus Botanicus Haren (26 april) en Museumpark Oriëntalis in Nijmegen (3 mei).

AVRO Kunstuur/Groene Monumenten, zaterdag 19 april, circa 17.20 uur op Nederland 2.

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
12 gr.
windkr. 2