WIJDEMEERSE WEBKRANT
OZB 2008: 4,3% stijging
Wijdemeren, vr 9 november 2007

De OZB stijgt in 2008 met 4,3%. Dat is de uitkomst van de begrotingsbehandeling, die afgelopen dinsdag en woensdag plaats vond.

Op de gemeentelijke website staat onderstaande tekst, waarmee bevestigd wordt dat de begroting woensdagavond werd aangenomen, zoals wij al sterk vermoedden.

Update 9-11-2007, 18.00: Voor de begroting stemden het CDA, de VVD, de PvdA en GroenLinks. Tegen de begroting stemden DBL (3 stemmen) en DBW (1 stem, vanwege ziekte van Ria Hennis).

persbericht

Slechts 4,3% OZB-verhoging

Het college van B en W kan volgend jaar een flinke stap maken met het realiseren van de plannen uit het collegeprogramma en het coalitieakkoord. De OZB stijgt slechts 4,3 %.

Op 6 en 7 november discussieerde de gemeenteraad over de voorstellen van het college voor 2008 en stelde voldoende middelen beschikbaar om deze uit te voeren. Wel koos de raad voor een lagere verhoging van de onroerende zaakbelastingen en trok extra geld uit voor de verkeersveiligheid.

22.000 euro voor verkeersveiligheid

Het college van burgemeester en wethouders stelde een verhoging van 7,5% voor. Met diverse aanpassingen door de gemeenteraad komt de verhoging voor 2008 uiteindelijk uit op 4,3%. Dit is inclusief compensatie voor gestegen prijzen. Behalve deze verlaging van de voorgestelde OZB-verhoging heeft de gemeenteraad voor 2008 een budget van € 22.000 gereserveerd voor kleine verkeersmaatregelen. Tot nu toe moet de gemeente vaak "nee-verkopen" bij constateringen van onveilige situaties. Dit jaar nog worden verschillende maatregelen rond scholen getroffen. Met dit budget kan het college het komende jaar snel op onveilige verkeerssituaties reageren.

Veel plannen voor 2008

In de begroting staan veel plannen en projecten aangekondigd. Verschillende bouwplannen zijn in voorbereiding en er komt extra aandacht voor controles op bouwen overeenkomstig de vergunning. Een groot aantal rioleringsprojecten staat op het programma en het college gaat op het gebied van volkshuisvesting en welzijn nieuw beleid ontwikkelen. De gemeenteraad heeft toegestemd om het hiervoor benodigde personeel in dienst te nemen. In totaal komen er bijna 7 arbeidsplaatsen bij.

Verzoeken gemeenteraad

In verschillende moties heeft de gemeenteraad het college opgeroepen onderzoeken op verschillende terreinen te doen en de gemeenteraad daarover te rapporteren. Zo wil de gemeenteraad inwoners en belangengroepen beter betrekken bij de beleidsontwikkeling. Ook vraagt de raad extra aandacht voor stille armoede, budgetvoorlichting voor kinderen in groep 8 van de basisscholen en hun ouders en extra begeleiding voor kinderen die moeite hebben met bewegen en sport. In antwoord op een motie over het waterpeil in de Loosdrechtse Plassen, zegde het college toe bij waterbeheerder Waternet aan te dringen op verhoging van het waterpeil gedurende het hele jaar.

Begroting 2008 in beeld

De uitkomsten van de begrotingsbehandeling staan op 14 november in een speciale uitgave van Wijdemeren Informeren in de huis-aan-huis-bladen. In "Begroting 2008 in beeld" valt te lezen waarin de gemeente volgend jaar gaat investeren en wat de bezuinigingen zijn. Ook staat in een overzicht weergegeven wat een gemiddeld huishouden volgend jaar gaat betalen in vergelijking met 2007.

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zon en buien
4 gr.
windkr. 7