WIJDEMEERSE WEBKRANT
Algemene Beschouwingen 2
Wijdemeren, wo 7 november 2007

De Algemene Beschouwingen eindigden zoals ze begonnen. Een amendement van de coalitiepartijen, gisteren ingediend, werd vanavond aangenomen.

Coalitie verlaagt OZB

Betske van Henten (CDA) diende gisteren, aan het eind van haar bijdrage, mede namens de coalitiegenoten, een amendement in dat de toon zette en na anderhalve dag vergaderen aangenomen werd. Dat amendement had ten doel om de OZB stijging te beteugelen. Het college stelde voor om de OZB met 7,5% te laten stijgen in 2008. CDA, VVD, PvdA en GL wilden dat de rente over de eerste twee miljoen euro van de algemene reserve gebruikt zal worden voor de begroting van volgend jaar om zo de stijging van de OZB te verminderen tot 4,5%.

Wethouder Wim Lorjé ontraadde het amendement, omdat er in feite ingeteerd wordt op de Algemene Reserve door de rente op de eerste twee miljoen euro daaraan te onttrekken. Het mocht niet baten.

Toen het amendement vanavond, aan het eind van de Algemene Beschouwingen, in stemming kwam, werd het unaniem door alle partijen gesteund, waarmee de OZB verlaging een feit was.


Wethouder Wim Lorjé overlegt met Gert Zagt (DBL)

Vestingwal coalitie intact

Gert Zagt van DBL had voorafgaand aan deze stemming manmoedig geprobeerd om zijn alternatieve begroting geaccepteerd te krijgen. René Voigt (DBW) steunde hem op alle punten in zijn strijd. DBL diende amendementen in met alle DBL bezuinigingsvoorstellen samen, verzamelde onderdelen daarvan en enkele voorstellen, in een poging om coalitiepartijen los te weken uit hun verbond en aan zijn zijde te krijgen. Hier en daar lukte dat een heel klein beetje,maar meestal niet, en zeker niet genoeg om een bres in vestingwal van de coalitie te slaan. Het front was en bleef gesloten of het nu om de uitbreiding van het aantal ambtenaren ging, om schrappen van de representatiekosten van het college of de schoonmaakkosten van het deel van het gemeentehuis waarin de GGD gevestigd is.

Drie DBL-voorstellen werden door het college overgenomen. Op één onderdeel scoorde DBL een punt tegen het college. Het voorstel om de aanpassing van de brandweerkazerne in Loosdrecht uit te stellen. In 2008 levert dat vijfduizend euro op. De VVD en GL steunden het amendement, evenals DBW. Het werd aangenomen met 10 tegen 8.

Dualisme kraakt en piept

Vele malen vroeg de oppositie aan de coalitiepartijen of zijn hun mening wilden geven over plannen van het college (bijv. de formatieuitbreiding) of over de voorstellen van DBL. Soms kwam er een klip en klaar antwoord. Te vaak werd echter in zo'n geval in de microfoon gemompeld dat men nog geen mening had en eerst de mening van het college wilde horen. Terwijl ieder de stukken en de argumenten kende. Met het uitstellen van een antwoord verschool men zich impliciet achter het collegestandpunt. Dat kwam het debat niet ten goede. Deze tactiek werd het meest toegepast door de PvdA, gevolgd door de VVD. Het CDA maakte er zich wat minder schuldig aan. GL had er het minst last van.

Nachtkaars

De Algemene Beschouwingen gingen uit als een nachtkaars. Na uren vergaderen werd een stapel moties behandeld over tal van onderwerpen. Van het waterpeil in de Loosdrechtse Plassen (DBL), het wangedrag van een lid van de adviesgroep Dorpscentrum Loosdrecht (DBL), de subsidie aan de VVV (VVD), bestrating van de openbare weg (VVD), de definitie van een starterswoning (PvdA), een cursus "omgaan met zakgeld" voor ouders en kinderen (PvdA), schrappen van het woordje "conserveren" uit bestemmingsplannen (DBL), etc. etc. Onderwerpen die stuk voor stuk weer uitvoerig besproken werden, ongeacht of dit nu echt de tijd, plaats en gelegenheid voor dit soort onderwerpen was.

Later en later

Om zes uur was het einde van de vergadering gepland, die om half twee aanving. Het werd echter met de behandeling van de amendementen en de vele moties later, en later, en later. Om kwart voor zeven haakte de verzamelde pers af. Hans van Keken (G&E), Herman Stuijver (lokale bladen), Rik Jungmann (WWK) en Douwe van Essen (fotograaf WWK) verlieten de zaal. Nieuws zat er niet meer in en de maag knorde. Zij nemen aan dat de begroting, na de behandeling van de moties, alsnog aangenomen is.

Update 8-11-2007: Ere wie ere toekomt. Hierboven had moeten staan "de verzamelde schrijvende pers". De medewerkers van You FM bleven tot het laatst op hun post om de luisteraar te bedienen.

bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
10 gr.
windkr. 4