WIJDEMEERSE WEBKRANT
Pleidooi Open Source
Wijdemeren, ma 26 maart 2007

Het gebruik van Open Source software door de overheid wordt bepleit door Staatssecretaris Frank Heemskerk.

In het Ezine van Binnenlands Bestuur staat vandaag een stukje waarin staatssecretaris Frnak Heemskerk sterk het gebruik van Open Source software bepleit om kosten te besparen. Er blijkt al gebruik gemaakt te worden van Open Source bij de Gemeente lijke Basisadministratie.

Op 11 januari werd in de commissie Bestuur en Middelen gesproken over het eventuele gebruik van Open Source software in Wijdemeren voor de inrichting van een nieuwe website. In het verslag van die commissievergadering staat: "Wethouder Wim Lorjé ging een stap verder. Het gebruik van Open Source software noemde hij hobbyistisch en daarom niet geschikt voor de gemeente."

Bericht uit Binnenlands Bestuur d.d. 26-3-2006

Heemskerk voor open source bij overheid

Staatssecretaris Frank Heemskerk wil dat de overheid meer gebruik maakt van open-sourcesoftware en open standaarden. Dat heeft hij gezegd in de Tweede Kamer.

Volgens Heemskerk heeft het gebruik van open source-software grote voordelen zoals vermindering van de afhankelijkheid van leveranciers en lagere kosten. De staatssecretaris presenteert nog voor Prinsjesdag een plan voor het bevorderen van het gebruik van dit soort software bij de overheid. 'Er is al behoorlijk wat gebeurd, maar we schakelen nu naar een hogere versnelling,' aldus Heemskerk. Hij ziet open source en open standaarden niet als wondermiddel, maar dat ze vele voordelen hebben staat volgens de staatssecretaris vast.

Open-sourcesoftware is software waarvan de broncode openbaar is. Hierdoor kan de gebruiker het zelf aanpassen. Een bekend voorbeeld is de internetbrowser Mozilla Firefox. Een ander voorbeeld van het toepassen van open source in de overheidspraktijk is de gemeentelijke basisadministraties. Hier wordt in een periode van 5 jaar 30 miljoen euro bespaard.

bron
Binn. Bestuur
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
stralend
17 gr.
windkr. 5