WIJDEMEERSE WEBKRANT
Grond Eikenrode Verkocht
Nieuw Loosdrecht , wo 16 mei 2007

De gemeente heeft de grond van Eikenrode verkocht aan de familie Plasmeijer. Daarmee is een langlopend conflict met de gemeente opgelost.


Het landgoed Eikenrode in Nieuw Loosdrecht.

Dossier Eikenrode


De Orangerie van Eikenrode een jaar geleden.

persbericht

Gemeente Wijdemeren verkoopt gronden
Landgoed Eikenrode

Op 17 april jongstleden hebben de gemeente Wijdemeren en de familie Plasmeijer overeenstemming bereikt over de overname van de gronden van Landgoed Eikenrode (1845) te Loosdrecht. Met deze stap komt het zogenoemde 'bloot eigendom' van de gemeente te vervallen en komt het landgoed, na 34 jaar, in het geheel weer terug in particuliere handen.

In 2000 werden de opstallen van het zwaar vervallen landgoed verkocht en de grond in erfpacht uitgegeven. Naast haar publiekrechtelijke rol was de gemeente daarmee ook privaatrechtelijk - door middel van erfpacht - actief betrokken bij de ontwikkeling van het landgoed.

Een advies van het Nationaal Groenfonds heeft tot de verkoop geleid. Deze instelling kwam tot de conclusie dat het belang van het landgoed het best gediend is met een situatie waarbij alle rechten in éé n hand komen te liggen.

Onder begeleiding van de gedeputeerde, de heer A. Moens, die als bemiddelaar optrad, hebben de partijen het advies van het Nationaal Groenfonds om het bloot eigendom te verkopen, overgenomen en uitgewerkt. De uitkomst is dat er een eind komt aan de erfpachtconstructie en dat de familie Plasmeijer volledig eigenaar wordt.

De familie Plasmeijer heeft zich daarbij, net als tijdens de erfpachtperiode, wederom verbonden tot duurzame instandhouding van dit cultureel historisch erfgoed met een blijvende openstelling van een deel van het landgoed voor het publiek.

"Wat wij als partijen nu hebben bereikt is echt goed voor het verdere herstel en de instandhouding van Eikenrode. Immers, velen zullen het met ons eens zijn dat binnen de Loosdrechtse leefgemeenschap dit beschermde cultuurhistorische erfgoed voor de kleinkinderen van ieders kinderen behouden moet blijven", aldus Martien J. Plasmeijer.

Wethouder Kunst, Cultuur en Milieu, Nelleke Schenkkan: "Er liggen veel landgoederen binnen de gemeentegrenzen van Wijdemeren. Het beheer daarvan is echter geen gemeentelijke kerntaak. Het is daarom logisch dat Eikenrode overgaat in particuliere handen."

bron
persbericht
foto
RikJungmann
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
15 gr.
windkr. 4