WIJDEMEERSE WEBKRANT
DBL: Geen verdiepingen
Loosdrecht, vr 11 mei 2007

In een extra raadsvergadering stelde de raad, behalve DBL, zich achter het alternatieve verdiepingenplan van Ballast van Oord op.

In de botsing tussen de provincie Noord-Holland en de gemeente Wijdemeren over het verdiepen van de Loosdrechtse Plassen werd gisteren een nieuw hoofdstuk geschreven. Gedeputeerde Staten heeft een procedure gestart om Wijdemeren door middel van een aanwijzing te dwingen om mee te werken aan het zuigen van grote diepe gaten in de plassen. Daarmee wordt zand gewonnen dat verkocht kan worden en hoopt men te bereiken dat de grote hoeveelheid slib in de plassen wegzakt in de gaten.

Al vijf jaar verzet

Wijdemeren verzet zich, al vanaf de totstandkoming van de nieuwe gemeente in 2002, met hand en tand tegen deze plannen van de provincie. Begin dit jaar besloot gedeputeerde Albert Moens (GL) dat men uitgepraat was en hakte de knoop door. De provincie begon een procedure om Wijdemeren te dwingen om mee te werken. GS stuurden een brief met de aankondiging van de aanwijzing naar Wijdemeren, waarop de gemeente voor 15 mei moet reageren. Daarom werd gisteren een extra raad belegd om te spreken over de inhoud van de brief die Wijdemeren naar Haarlem zal sturen.

Als de aanwijzing door gaat zal de provincie zelf het bestemmingsplan wijzigen en daarmee het provinciale verdiepingenplan mogelijk maken. In die wijziging van het bestemmingsplan kunnen belanghebbenden alle gangbare middelen gebruiken om de wijziging tegen te houden of aanpassingen te eisen, waardoor de procedure jaren kan gaan duren.

DBL achter BELP

De raad van Wijdemeren sprak zich gisteren uit voor de uitvoering van een plan dat op 1 maart door Ballast van Noord werd gepresenteerd, op voorwaarde dat er nog nader onderzoek naar deze oplossing gedaan zal worden. Alleen DBL sprak zich tegen iedere vorm van verdiepen uit, zoals dat ook door de aanwonenden van de plassen (BELP) wordt bepleit.

Botsing provincie Wijdemeren

In de brief die Wijdemeren aan de provincie stuurt zal staan dat de gemeente alleen medewerking zal verlenen als de provincie afstapt van het oorspronkelijke verdiepingenplan en het plan Ballast van Oord nadrukkelijk onderzoekt en meeweegt in de besluitvorming.

Daarmee ligt de bal weer op de Haarlemse helft. GS zal moeten besluiten of de aanwijzing doorgezet wordt en Wijdemeren terzijde geschoven wordt, of dat men bereid is om Wijdemeren tegemoet te komen en de aanwijzing aan te houden of af te blazen in combinatie met verder onderzoek naar de alternatieve verdiepingen zoals door Ballast van Oord voorgesteld.

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
regen
15 gr.
windkr. 5