Braakbalpluisweek
's-Graveland, 24 oktober 2006

Van 4 tot 12 november wordt de Nationale Braakbalpluisweek geroganiseerd. Kinderen kunnen bij Natuurmonumenten pluizen.

(Als u van scrabbelen houdt, dan is dit vast het winnende woord: braakbalpluisweek. red.)

persbericht

Nationale Braakbalpluisweek

Op initiatief van de Zoogdiervereniging VZZ en WILDzoekers wordt de vijfde Nationale Braakbalpluisweek georganiseerd. In bezoekerscentrum ’s-Graveland kunnen kinderen op zondag 12 november tussen 11.00 en 16.00 uur braakballen pluizen.

Deze uilenballen of braakballen zijn droge pluizige balletjes en zijn gelukkig niet zo vies als het klinkt. Uilen eten muizen en kleine vogels met huid en haar op, maar de botjes, schedels en vacht kunnen ze niet verteren. Die braakt de uil samengeperst in een langwerpige prop ‘de braakbal’ uit. In braakballen vind je de resten van die muizen en vogeltjes terug. Met een loep en stokjes gaan de kinderen aan de slag om een braakbal uit te pluizen. Aan de hand van een zoekkaart gaan ze zelf bekijken welke soorten muizen de uilen zoal naar binnen hebben gewerkt. Als de braakbal helemaal is uitgeplozen, krijgen ze een officieel Pluisdiploma en mogen ze de gevonden botjes en schedels mee naar huis nemen.

Kinderen kunnen individueel of met hun schoolklas van 4 november tot 12 november bij één van de 29 deelnemende natuurmusea of bezoekerscentra terecht om braakballen uit te pluizen. Meer informatie over deze spannende en leerzame activiteit en de deelnemende organisaties, waar je aan de slag kan, is te vinden op de website: www.vzz.nl/pluisweek.

Ook is er in het bezoekerscentrum de tentoonstelling ‘Bij nacht en ontij’ te bezoeken. Je maakt op verschillende manieren kennis met de uil. Er is een interactieve uitleg over de bouw en zintuigen van de uil en over zijn prooien. Ook komen de verschillen tussen roofvogels en uilen aan bod en hoor je de geluiden van de bosuil en de kerkuil. Om je kennis te testen is er een speurtocht met uilenquiz. Wie is een echte uilenkenner? Voor iedereen vanaf 7 jaar.

Waar:

Bezoekerscentrum ’s-Graveland
Noordereinde 54b
1243 JJ ’s-Graveland
035 6563080
www.natuurmonumenten.nl

 

 

home
verder
terug
reageer
zoek
nieuwsbrief
bron
persbericht
foto
Nat. Mon.
auteur
Rik Jungmann