Rik Jungmann

---

Brandweer Wijdemeren
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Let op uw Rookmelder!

Wijdemeren, 10 oktober 2006

De brandweer in Wijdemeren doet mee aan een grote campagne om rookmelders onder de aandacht te brengen. Werkende rookmelders!

Persbericht


Huizen zonder rookmelders: 100% meer doden door brand
Brandweer start grootscheepse rookmeldercampagne

Recent onderzoek toont aan dat de overlijdenskans bij brand 100% hoger is in huizen zonder rookmelders. Daarbij komt dat iets minder dan de helft van de Nederlandse huishoudens nog steeds geen rookmelders heeft. Reden genoeg voor de brandweer om in de maand oktober met een uitgebreide rookmeldercampagne van start te gaan.

Jaarlijks komen ruim 70 mensen om door brand. De meesten van deze slachtoffers vallen in woningen. Dit aantal kan drastisch omlaag als er in alle huizen rookmelders zouden hangen. Dat is echter niet het geval. In bijna de helft van de Nederlandse woningen hangen nog steeds geen rookmelders. En als ze er wel hangen, is het nog maar de vraag of ze het doen.

Uit Engels onderzoek (Fire Statistics United Kingdom) blijkt dat rookmelders in huis hebben op zich geen garantie voor veiligheid is. Ze moeten het ook nog doen! En op de goede plek gemonteerd zijn. Bij 39% van de branden (in huizen waar rookmelders hingen) gaf de rookmelder geen alarm. Wat was het probleem? In de helft van de gevallen ontbrak er een batterij of was deze leeg. Nog eens een kwart werd veroorzaakt door het feit dat de rookmelders niet op de juiste plek hingen.

Dit alles is voor de Stichting Nationale Brandpreventieweek reden om dit jaar samen met de brandweer en Brandwonden Stichting een grootschalige rookmeldercampagne te starten. Het doel van de campagne is tweeledig. Enerzijds wil men mensen stimuleren rookmelders aan te schaffen; anderzijds wil men mensen die wel rookmelders hebben, wijzen op de noodzaak van het controleren en vervangen van de batterijen en op het ophangen van rookmelders op de juiste plek. Onderzoek (Brandwonden Stichting/First Alert) toont namelijk aan dat veel mensen hun rookmelder nooit controleren (25 %) en dus ook nooit hun (lege) batterijen vervangen (22%). Deze schijnveiligheid kan dodelijk zijn.

Rookmelders worden vergeten

Uit onderzoek (Brandwonden Stichting/First Alert) blijkt dat 97% van de Nederlandse bevolking rookmelders belangrijk vindt. Toch heeft bijna de helft van de huishoudens er geen in huis. Laksheid (het komt er nooit van) en vermeende hoge kosten blijken een belangrijke barrière te zijn om tot aanschaf over te gaan. Daarom streeft de campagne ernaar om rookmelders op een goedkope en gemakkelijke manier bij mensen thuis te krijgen.

Campagne

Advertenties, radio- en tv-spots en een internetsite leggen de basis voor de campagne. Daarnaast geeft de brandweer voorlichting over het aanschaffen en het op de juiste wijze monteren en onderhouden van rookmelders. Tevens zullen de 60.000 collectanten van de Brandwonden Stichting aan de deur 4.000.000 kaartjes verspreiden met informatie over rookmelders plus een bestelmogelijkheid.

Nationale Rookmelderdag

De campagne sluit op zaterdag 28 oktober: Nationale Rookmelderdag. Op deze dag zal de brandweer een 50-tal aselect gekozen Nederlandse huishoudens gaan bezoeken. Wie een werkende rookmelder heeft, maakt dan kans op 250 gratis staatsloten of een van de andere prijzen. Alle campagnematerialen verwijzen naar deze bijzondere actiedag. Met deze prijsvraag wil de brandweer het aanschaffen van rookmelders extra aantrekkelijk maken en op speelse wijze in de kijker spelen. Een speciale site informeert mensen over de actie en over rookmelders in het algemeen: www.NationaleRookmelderdag.nl .

Vragen?

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie ? Dan kunt u contact opnemen met de preventiemedewerkers van de Brandweer Wijdemeren, telefoon (035) 65 59 572 en (035) 65 59 574.


De wekelijkse nieuwsbrief Bewolkt Windstil 17º Naar volgende bericht