WIJDEMEERSE WEBKRANT
Wordt Putter Verrast?
Wijdemeren, 2 november 2006

Putter (Co de Kloet) denkt dat de begrotingsbehandeling volgende week verrassingen kan opleveren. De integriteit van de coalitie staat volgens hem op het spel.

Nieuw emailadres WWK: webkrant@wijdemeren.com!

ingezonden bericht

Het uur van de waarheid.

Over enkele dagen wordt in de gemeenteraad de begroting 2007 van de gemeente Wijdemeren behandeld. Door middel van de zogenaamde algemene beschouwingen laten alle fracties horen wat ze van het aangekondigde beleid vinden. Daarna, in een tweede ronde, kunnen de verschillende fracties dan een poging wagen dat beleid naar eigen inzichten bij te stellen of eventueel radicaal te veranderen.

Dat laatste zal voor de oppositie niet meevallen. Voordat die algemene beschouwingen beginnen namelijk, hebben de coalitie partijen, in dit geval CDA, PVDA, VVD en GROEN LINKS, al van te voren met elkaar en met hun wethouders afspraken gemaakt hoe er gehandeld zal worden. Hun fracties mogen best een bescheiden succesje binnenhalen. Als het maar niet te gek wordt en het de voorstellen niet wezenlijk aantast. Ze willen toch wel een beetje scoren nietwaar, ook al is het dan geregisseerd.

Sommigen noemen dat achterkamertjes politiek, maar ja, ook de achterkamer is een onderdeel van het huis van de gemeente.

Het bovengenoemde, waarschijnlijk hechte front, zal worden aangevallen door de beide Dorpsbelangen partijen, die zich, dankzij het zegenrijke optreden destijds van het CDA, in de oppositie bewegen. Het vermoeden is gerechtvaardigd, dat hun voorstellen en hun kritiek, die zij ongetwijfeld in hun algemene beschouwingen zullen verwerken, weinig tot niets zullen uithalen. Want zo gaat het. Bijstellen van het beleid is zoals gezegd voorbehouden aan de steunfracties als resultaat van de afgesproken tactiek zodat Dorpsbelangen met de staart tussen de benen naar huis kan.

Maar. er is dit jaar wel iets bijzonders aan de hand. En dat maakt de uitslag van de beraadslagingen toch enigermate onzeker. De discussie heeft plotseling een morele kant gekregen. De coalitie wethouders bepleiten tot veler stomme verbazing, woordbreuk. En de wethouder van financiën is plotseling zijn toverspreuken van de laatste vier jaar vergeten, toen hij de begrotingsopzet van Wijdemeren tot op de grond toe afbrandde .Van zijn houding van toen valt niets meer te bespeuren. Duidelijk mag zijn dat door deze twee feiten de bestuurlijke integriteit behoorlijk in het geding is. Dat is een uitzonderlijke omstandigheid.

Het zou goed zijn als Dorpsbelangen Loosdrecht en Dorpsbelangen Wijdemeren in eendrachtige samenwerking van deze unieke situatie de kern van het betoog zouden maken. Ze zouden duidelijk moeten maken, dat naar hun normen, zulk verwerpelijk gedrag eenvoudig niet te tolereren valt. Het is niet overdreven om te stellen dat zij, gezien de talloze reacties, de stem van het volk zullen zijn. En als je dan na afloop met lege handen het gemeentehuis verlaat heb je in ieder geval de mensen laten weten dat er nog hoop is.

Putter

home
verder
terug
reageer
zoek
nieuwsbrief
bron
Ing. Bericht
foto
---
auteur
Rik Jungmann