Rik Jungmann

---

G&E/WWK
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Loenen woedend op Utrecht

Wijdemeren, 6 juni 2006

Niet alleen in Noord-Holland waart het herindelingsspook rond. Ook de provincie Utrecht roert zich en zet druk op Loenen met te fuseren, o.a. met Abcoude.

Loenen woedend op Utrecht

In de G&E van afgelopen woensdag stond een berichtje dat de Raad van Loenen woedend is op Utrecht. Die provincie wil dat er een aantal gemeenten langs de Vecht worden geherindeeld. De raad van Loenen stuurt een brandbrief aan de provincie waarin men aangeeft niet gediend te zijn van een gedwongen huwelijk met Abcoude.

Volgens de provincie zou Abcoude Loenen hebben genoemd als mogelijke fusiepartner. Loenen op zijn beurt ontkent in alle toonaarden dat Abcoude dat gezegd zou hebben.

Onderzoek door Werkgroep

De raad van Loenen kiest voor een beproefd vertragingsrecept. Er moet een onderzoek komen. Een werkgroep, waarin Breukelen, Maarssen, Ronde Venen en mogelijk Wijdemeren zitting moeten nemen, moet gaan bekijken hoe men beter kan samenwerken zonder dat het echt tot een fusie komt. De zelfstandigheid moet blijven bestaan. Zelfs Abcoude is welkom in de werkgroep.

De dagen van het Loenens Beraad lijken teruggekeerd. Tien jaar geleden, bij de vorige herindelingsgolf, leidde Loenen een groep kleine gemeenten, die zelfstandig wilden blijven, onder de geuzennaam "Loenens Beraad".

Schril Contrast

De stellingname van Loenen staat in schril contrast met de vrijage van Loenen met Wijdemeren van een jaar geleden. Overigens eindigde die vrijage precies een jaar geleden met een brief van de raad van Loenen waarin deze zich verontschuldigde voor "de grilligheid in haar stellingname". In het bericht van 31 mei vorig jaar vindt u alle links naar de tragikomedie die zich vorig jaar afspeelde.

De geloofwaardigheid van Loenen, als het over herindelingen gaat, is niet al te groot meer na het Loenens Beraad, de heftige vrijage met Wijdemeren van een jaar geleden, het uitmaken van de verloving en het starten van een werkgroep nu.

Rol van Utrecht.

De rol van de provincie Utrecht in deze kwestie is niet geheel duidelijk. Bij de aanloop naar de herindeling tot Wijdemeren, was Utrecht de grote trekker van het project. Noord-Holland was weinig actief op dat vlak. Verderop in het proces, toen (tegen de verwachting van Utrecht) bleek dat Loosdrecht naar Noord-Holland zou gaan, draaiden de rollen volkomen om. Utrecht verzette zich en organiseerde zelfs het protest in Loosdrecht, zonder het gemeentebestuur daarin te kennen. De trein reed echter al en Noord-Holland ging door met de herindeling tot Wijdemeren.

Zie ook het dossier herindeling van de WWK.


De wekelijkse nieuwsbrief Half bewolkt Matige wind 17º Naar volgende bericht