Rik Jungmann

Douwe van Essen

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Westerveld is verkocht

Wijdemeren, 20 februari 2006

Vier jaar na de vorming van Wijdemeren wordt het gemeentehuis van 's-Graveland verkocht aan een particulier die het gaat verbouwen en bewonen.


Twee trotse wethouders. Ties Hagen (PvdA, links), Bert Nagel (CDA, rechts). De verkoop van Huize Westerveld is geslaagd.

Het college hield vanmiddag een ingelaste persconferentie om de pers mededeling te doen van dat, in hun ogen, heuglijke feit. De vreugde is begrijpelijk na de motie van wantrouwen die DBL tegen wethouder Ties Hagen indiende omdat hij Brugchelen en Westerveld niet in één transactie verkocht had aan woningbouwvereniging AWL.

Zwarte Dag

Voor de 's-Gravelanders is het een zwarte dag. Het hart van hun kern wordt verkocht aan een particulier die er geen publieke functie aan wenst te geven. Het gevolg is dat het 4 mei monument verplaatst moet worden, de plek waar tientallen jaren de dodenherdenking gehouden werd.


Het monument voor de doden.
Deze figuren kijken voortaan naar de soepfabriek van Knorr.


Het gemeentehuis van de burgemeesters Jansen, Van der Walle en Kozijn. Van de wethouders De Kwant, Torsing, Wielsma, De Kloet, 't Hoen, Van Essen, Staal, Neef, etc., etc. Van groenteherder Pietje Raven. Van het Aquacert, van de beeldentuin, van de dodenherdenking, van mooie trouwpartijen.

Ook zal er geen Aquacert meer gegeven kunnen worden. De beeldententoonstellingen in het park rond het gemeentehuis zijn afgelopen. Ook trouwen zal er, na vele generaties, niet meer mogelijk zijn. Om de weemoed te vergroten wordt het beeld van Els Rijerse, de figuren op de sokkel voor de ingang, tijdelijk voor het kantoorgebouw aan de Rading 1 geplaatst. Treurigheid troef. Maar blijdschap voor het college van Wijdemeren dat de molensteen om de nek kwijt is. Dat blijkt uit onderstaand persbericht.

Persbericht

Huize Westerveld verkocht aan particulier

De gemeente Wijdemeren heeft Huize Westerveld aan het Noordereinde in 's-Graveland verkocht aan een particulier die het voormalig gemeentehuis wil gaan bewonen. Voor Westerveld waren verschillende belangstellenden, waaronder projectontwikkelaars die het pand wilden verbouwen tot meergezinswoningen. Het college heeft gekozen voor verkoop aan de particulier omdat in zijn plannen de sfeer van Westerveld het meest behouden blijft en hij het hoogste bod uitbracht.

Het college wilde voor Huize Brugchelen en Huize Westerveld een gezamenlijke opbrengst van minimaal € 7 miljoen. De uiteindelijke opbrengst van Huize Westerveld is € 2,8 miljoen. Samen met de opbrengst van Huize Brugchelen, € 4,5 miljoen, is de totale opbrengst van beide panden nu € 7,3 miljoen.

Verkoop en vervolgprocedure

Na een verkoop- en selectieprocedure door de makelaar van de gemeente, is door hem een lijst met acht kandidaten opgesteld. Uit deze lijst zijn vier kandidaten geselecteerd die in de buurt van de minimale prijs van € 2,6 miljoen hebben geboden. Het hoogste bod was van de particulier aan wie het pand nu is verkocht. Om bewoning mogelijk te maken is het nodig een vrijstellingsprocedure ex artikel 19 lid 1 op de Wet Ruimtelijke Ordening te voeren. Het pand heeft nu namelijk de bestemming van 'instelling'. Op een tekening zijn de plannen van de particulier schetsmatig weergegeven. Het hoofdgebouw blijft intact. De stijl van de oude serre wil de nieuwe eigenaar verder doortrekken, ook naar het 'nieuwe' voormalige kantoorgedeelte van het pand. Daarbij wil hij de vroegere tennisbaan, op de locatie van de huidige parkeerplaats, in ere herstellen.

Verhuizing kunstwerk en monument

Het college is zeer verheugd met het resultaat, maar vind het jammer dat de wens om Westerveld te behouden voor publieke functies als trouwlocatie en expositieruimte niet mogelijk bleek, ook niet bij de andere geselecteerde belangstellenden. Het college is voor het oorlogsmonument inmiddels op zoek naar een andere openbaar toegankelijke locatie in 's-Graveland/Kortenhoef in overleg met de oranjevereniging. Ook voor het beeld met staande figuren van kunstenares Els Rijerse zoekt het college een andere locatie in 's-Graveland/Kortenhoef. In overleg met de kunstenares is besloten het kunstwerk, in afwachting van een definitieve locatie, tijdelijk te plaatsen bij de ingang van het gemeentehuis aan Rading 1.

Een schets van het plan van de koper van Westerveld is in te zien op www.wijdemeren.nl . Zoek in het Digitaal Loket op: 'toekomst Huize Westerveld'. Ook voor de vrijstellingsprocedure zal de gemeente de plannen ter inzage leggen.


De wekelijkse nieuwsbrief Bewolkt Harde wind Naar volgende bericht