Rik Jungmann

---

Reactie
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Fietspad voor Paal

Wijdemeren, 14 augustus 2006

De communicatie van de gemeente met de burger baart Douwe van Essen zorgen. Hij reageert op de paaltjesaffaire en het persbericht van de gemeente.

Reactie

Fietspad voor Paal

In de paaltjes-affaire heeft de gemeente Wijdemeren nu het absolute dieptepunt bereikt in haar communicatie met de bewoners van de Cannenburgerweg en met de inspreekster van de laatste raadsvergadering (Elly Sundermeijer) in het bijzonder.

Spraken we lange tijd over een excuus-cultuur wanneer iets wat krom was weer rechtgepraat moest worden, het gemeentebestuur van Wijdemeren doet in het persbericht van 11 augustus een wel heel povere poging haar totale gebrek aan communicatie toe te schrijven aan een misverstand. Erger nog, het persbericht is een mengeling van halve en hele waarheden.

Geschenk uit de hemel

Een geschenk uit de hemel voor de gemeente was de afspraak van wethouder Nelleke Schenkkan met een andere bewoner op de Cannenburgerweg op 18 juli. Dat bood het college de mogelijkheid in het persbericht te melden dat er met 'de omwonenden' was gesproken. Maar uit het vervolg van de gebeurtenissen blijkt duidelijk dat hier van louter toeval sprake was en dus niets te maken had met de keiharde toezegging die het college aan Elly Sundermeijer persoonlijk had gedaan. Zo had zij na tal van vergeefse pogingen (en ná  18 juli) telefonisch contact met het hoofd van de plantsoenendienst en met de secretaresse van wethouder Neef. Niets wat er op duidde dat het afgesproken gesprek al plaats zou hebben gevonden. Integendeel, ze werd gewoon afgepoeierd.

Triomfantelijk opent het persbericht met 'Nieuw gesprek met de inspreker op 21 augustus', terwijl een eerste gesprek met haar nog steeds moet plaatsvinden! Maar... de gemeente betreurt het misverstand en heeft al eind juli een nieuwe afspraak gemaakt, lezen we. Je vraagt je af met wie dan, want op 5 augustus, tijdens het plaatsen van de palen door leden van de gemeenteraad en omwonenden, vertelde Elly Sundermeijer dat ze nog steeds niets van de gemeente had gehoord. Sterker nog, de actie was juist opgezet omdat er door de gemeente helemaal niet was gereageerd.

Fietspad is belangrijker

Maar het meest onthullend is toch de reactie van de verantwoordelijke wethouder Wim Neef in het Wijdemeren Journaal van afgelopen donderdag: "Ik had nooit verwacht dat er zo'n reactie op een paar paaltjes zou komen"! Ondertussen volgt er nog een sneer naar raadsleden die vooral geen verwachtingen moeten wekken die ze niet waar kunnen maken... Ja, echt waar! Hij en zijn ambtenaren hebben wel belangrijker zaken aan hun hoofd dan communiceren met burgers. Nee, het fietspad aan het Zuidereinde, zijn trots, dáár liggen hun prioriteiten!

Communicatienota

Misschien geen gek idee wanneer betrokken bestuurders en ambtenaren pagina 6 van de 'Communicatienota Wijdemeren' zouden openslaan om de 'Centrale communicatiedoelstelling' nog eens door te lezen. Ik zal ze de moeite besparen: De gemeente Wijdemeren stelt de mens in haar communicatie centraal, communiceert tijdig, op een open, actieve en respectvolle wijze en is zich hierbij voortdurend bewust van de effecten die de communicatie op haar doelgroepen kan hebben. Einde citaat. Tijd voor een herhalingscursus?

Met vriendelijke groet,

Douwe van Essen
Kortenhoef


De wekelijkse nieuwsbrief Regen Windstil 15 Naar volgende bericht