Rik Jungmann

Douwe van Essen

Gooi- en Eemlander
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Bussen weg uit Ankeveen

Ankeveen, 9 augustus 2006

Bussen en Ankeveen zijn geen gelukkige combinatie. Eerst verdween de buurtbus, toen de bibliobus en nu verdwijnen twee brievenbussen.

TPG Post gaat de brievenbussen in Wijdemeren vervangen door de nieuwe oranje exemplaren. Dat werd in een huis aan huis brief medegedeeld. Er wordt meteen bekeken of alle bestaande brievenbussen wel moeten blijven. In de loop van de jaren verdween er hier en daar al een bus, als die te dicht bij een andere brievenbus stond.


GL raadslid Nelleke Schenkkan bij de ingebruikname
van de buurtbus op 4 januari 2003.

Twee bussen weg

In de G&E wordt vandaag melding gemaakt van het feit dat twee van de drie bussen in de kern van Ankeveen gaan verdwijnen. Nu staan de drie bussen bij de Hervormde Kerk, op de Van Breelaan en op de helft van het Hollands End. Die drie bussen verdwijnen. Er komt een nieuwe voor terug, voor 't Regthuys. (Of de bus aan de Ankeveense Herenweg, tegenover De Kwakel wel of niet blijft staan, wordt niet vermeld.)

TPG hanteert enkele regels voor het plaatsen van brievenbussen. Lege, ongebruikte, bussen verdwijnen. Binnen een straal van vijfhonderd meter in een woonkern van vijfduizend inwoners of meer moet een bus staan op een loopafstand van vijfhonderd meter. Heeft een kern minder dan 5000 inwoners, dan is die maximale loopafstand 2,5 kilometer. Ankeveen heeft crca 1500 inwoners, dus geldt de 2,5 kilometerregel.

Rimboe in de Randstad


De Ankeveense Wethouder Nelleke Schenkkan (GL).

De Ankeveense wethouder Nelleke Schenkkan (GL) is niet blij met het verdwijnen van de brievenbussen. Zij vindt de ingreep van TPG Post nogal klantonvriendelijk. Bovendien vindt zij de door TPG Post gekozen plek voor de nieuwe bus niet handig. Als die op de parkeerplaats in Ankeveen zou komen, dan hoefden er geen auto's op de weg te staan van mensen die een brief posten. Zij verzucht in de G&E: "We worden een stukje rimboe in de Randstad. Tijd om entree te heffen als bij een wildreservaat."

Eerder Verdwenen

Op 16 januari 2001 sloot de laatste winkel in Ankeveen. Gijs en Ingrid van Rijn zagen er geen gat meer in om Gijs Super nog langer open te houden. Burgemeester Wim Kozijn deed nog een poging om hem open te houden, maar dat lukte niet. Omdat in Gijs Super ook een postagentschap zat, was dat ook verdwenen. Nelleke Schenkkan (toen nog Algemeen Belang) streed ervoor om toch een postagentschap te behouden. PTT Post weigerde dat

.
In maart 2001 maakte Hans Schouten deze foto van een brievenbus in Ankeveen.
Inderdaad, leeg...

Op 1 januari van dit jaar viel het doek voor de buurtbus. In januari 2003 werd de buurtbus feestelijk in gebruik genomen. Het bleek echter dat er vrijwel niemand in zat, hetgeen er toe leidde dat de bus het loodje legde.

In oktober vorig jaar ontstond grote commotie over de bibliobus. Ook die zou verdwijnen uit Ankeveen.

Er was de afgelopen jaren één lichtpuntje. Wethouder Yvonne Siemons kreeg het voor elkaar dat er in Het Wapen van Ankeveen gepind kon worden. Op 4 december 2002 pinde mevrouw Van Laere als eerste in het Wapen.


De wekelijkse nieuwsbrief Zwaar bewolkt Windstil 17 Naar volgende bericht