Rik Jungmann

Douwe van Essen

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Anti-Verdiepingenplan

Wijdemeren, 26 april 2006

Het college maakte eerder deze maand een startnotitie bekend, die het verdiepen van de Loosdrechtse Plassen overbodig moet maken.

De commissie Ruimte en Economie sprak vanavond over de startnotitie van het college van B&W. De startnotitie is het antwoord van Wijdemeren op de dreigende aanwijzing (dwang) die gedeputeerde Albert Moens (GL) Wijdemeren dreigde te geven tot het uitvoeren van het verdiepingenplan. In de startnotitie geeft de gemeente aan dat met een heel samenstel van maatregelen de door Brussel geëiste helderheid van het Loosdrechtse water gehaald kan worden.

Vijf jaar gebakkeleid


Jacob van der Meulen: Vijf jaar gebakkeleid.

Voorafgaand aan het debat srpak Jacob van der Meulen in. Hij haalde de startnotitie en een scherp gesteld betoog volledig onderuit. Een aantal voornemens noemde hij oude wijn in nieuwe zakken. Het college bagatelliseert het baggerprobleem volgens hem. Het is niet 200.000 kubieke meter groot (college), maar 1,5 miljoen kubieke meter. Als dat niet aangepakt wordt, blijft het dweilen met de kraan open. Het grootste probleem met de notitie heeft hij met het feit dat er geen financiële onderbouwing in de notitie staat. "De afgelopen vijf jaar is er slechts gebakkeleid over verdiepingen, ijsvorming, golfslag, verzakte kerktorens en loopzand. Vijf jaar verloren."

Veenplassen veel breder probleem

Aansluitend vond het debat plaats. Burgemeester Don Bijl, de nieuwe portefeulliehouder, verdedigde de startnotitie met verve. Veenplassen vormen een veel breder probleem. Andere gemeenten weten nog niet dat er een probleem is. Loosdrecht kent het probleem wel, omdat de Loosdrechtse Plassen een pilot zijn. Verdiepingen vormen geen oplossing van het probleem, dat is wetenschappelijk aangetoond, aldus Bijl. De rekening voor de oplossing die Wijdemeren voorstaat zal volgens hem gedeeld worden tussen provincie, waterschap en gemeente. "Het kan niet zo zijn dat die helemaal bij Wijdemeren komt." Wijdemeren wil meewerken aan alle eerder voorgestelde maatregelen, behalve onomkeerbare verdiepingen.

Welwillend kritisch

In de commissie ontmoette de startnotitie een welwillend kritische houding bij alle partijen. Alleen DBW zag er niets in en hield vast aan het eerder ingenomen standpunt voor verdiepingen. Er kwamen weliswaar vragen over de regie, over de financiën, over planten- en vissengroei, maar de commissie nam genoegen met de beantwoording. Hilbrand Korver (GL) vatte het aldus samen: "Het is een STARTnotitie. Er moet nog veel onderzocht worden."


De wekelijkse nieuwsbrief Half bewolkt Zonnig Windstil 17º Naar volgende bericht