Rik Jungmann

---

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Druk op debat Fortisplan

Loosdrecht, 5 oktober 2005

Vanavond werd er zeer lang gesproken over het Fortis- Dorpscentrumplan. De oppositie is tegen, de coalitiepartijen DBL en PvdA twijfelen. Geen gelopen race.

Het was een van de eerste punten op de agenda. Toch was het half twaalf toen het agendapunt was afgewerkt. Een voorbereidingsbesluit om de door Fortis en het college gewenste bebouwing met een artikel 19 procdure mogelijk te maken. De bebouwing moet komen in het gebied in de plas waarvoor de oeverlijnverplaatsing bij de provincie is aangevraagd.

Druk op het Debat

Het debat werd voorafgegaan door een presentatie door Jacob Alkema, een door de gemeente ingehuurde kracht die zich met het project bezig houdt. Het was de eerste keer dat in de commissie een zo uitvoerige toelichting met beelden over het project werd gegeven. Hij zette het debat behoorlijk onder druk door te stellen dat er nu eindelijk knopen doorgehakt moesten worden.


In het midden de Oud-Loosdrechtsedijk.
Links de "hockeystick", het Fortis-plan, gebouwd in de plas.

In het daarna volgende debat waren de krachtverhoudingen na de eerste termijn al duidelijk. De VVD is tegen het plan, DBL houdt slagen om de arm en wil zich verder beraden. Het CDA mengde zich op dat moment niet in de discussie, de PvdA stelde een aantal indringende vragen, DBW was tegen, D66 was tegen en GL was tegen.

Bij de beantwoording van de vragen voerde burgemeester Don Bijl de druk verder op. Hij stelde een tegenvraag. "Wat zou u er van vinden als Fortis een hek om het terrein zet? Of wat zou u er van vinden als er woningbouw langs de dijk komt? Dat kan gebeuren als u niet meewerkt aan dit plan."

De raad was er niet van onder de indruk. Van diverse kanten werd opgemerkt dat bij het Fortis plan de plas niet te zien is en dat dat bij bebouwing langs de dijk dat ook het geval is. En dat terwijl dat toch één van de doelen was van het centrumplan.

Burgemeester Don Bijl vond dat een draai in de houding van de raad. Eerst werd alles in het werk gesteld om Ottenhome open te houden en nu deed de raad zo luchtig over de eventuele dreigingen.

Creatief met procenten

Er werd gesteggeld over het percentage woningbouw en centrumfunctie. Hebben steigers een centrumfunctie? Mag je die meetellen? En parkeergarages? En water? Na veel duwen en trekken en met een slag om de arm verklaarde wethouder Yvonne Siemons dat er 55% woningbouw en 45% centrumfunctie komt.

Freek Visser (CDA) hamerde erop dat eventuele planschadebedragen niet openbaar gemaakt moesten worden. Voor Kees Bosdijk (PvdA) was dat zo klaar als een kontje. Hij wilde ook weten wat de welstandscommissie van het eiland met de dure woningen vindt. Voor André Spils (DBL) was helderheid over de planschade essentieel, naast het openhouden van Ottenhome door Fortis.

Miljonairsstraatje


Een impressie van de huizen en de weg over de "hockeystick".
Linksonder het nieuwe Ottenhome.

Nanne Roosenschoon (D66) typeerde het eiland met de woningen als "een miljonairsstraatje met water aan weerszijden". Henk de Kloet (DBW) was snel klaar met het plan. De ligplaatsen zullen door de bewoners gehuurd en gebruikt worden en horeca heeft in het nieuwe plan geen schijn van kans. Ernst Kasteleijn (VVD) liet in de eerste en in de tweede termijn geen spaan heel van het plan.

Gedurende de hele avond deed het college manmoedige pogingen om de partijen over de streep te trekken. Daarbij had Jacob Alkema het regelmatig over "wij als college". Dat wilde niet echt lukken, behalve bij het CDA, dat al direct zijn zegen gaf aan het plan.

Als er binnen de coalitie een goede regie is, dan kan het plan het in de raad halen. Helemaal zonder risico lijkt dat niet. Als er maar één coalitiepartij uit de boot valt, dan haalt het Fortis plan het niet. En dat is niet onmogelijk.

Update 6-10-2005, 11.35: afbeeldingen uit de presentatie van Jacob Alkema toegevoegd.


De wekelijkse nieuwsbrief Zonnig Windstil 15º Naar volgende bericht