Rik Jungmann

Douwe van Essen

Wijdemeerse Webkrant / G&E
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Torsing verliest van Neef

Kortenhoef, 3 juni 2005

Bij de aanvang van de raad deelde burgemeester Don Bijl gisteren mee dat de familie Neef het kort geding heeft gewonnen van oud-wethouder Torsing. Daarmee is het beslag op de grond aan de Zuidsingel opgeheven.

Over een deel van de grond voor het nieuwbouwplan aan de Zuidsingel was een conflict ontstaan tussen oud-wethouder Gerard Torsing en de familie Neef. Torsing claimde dat hij in 1985 het recht van eerste koop had op de grond gekregen van de vader van wethouder Wim Neef. Dat recht zou door de familie Neef zijn geschonden door verkoop van de grond aan de gemeente 's-Graveland.

Om zijn eis kracht bij te zetten liet Torsing beslag leggen op de grond, waardoor deze niet door de gemeente aan bouwer Heijlijgers geleverd kon worden. Heijlijgers legde daarop aan de gemeente een boete op van 12.500 euro per week dat er te laat geleverd werd.


Wethouder Wim Neef,
gewonnen van Gerard Torsing.

Voor de rechtbank diende een rechtszaak tussen de familie Neef en Torsing over deze kwestie. De uitspraak kwam gisteren met een gunstige afloop voor de familie Neef. De rechter hief het beslag op de grond op en veroordeelde Torsing tot betaling van de proceskosten.

Er blijft onduidelijkheid bestaan over hoe het precies zit met het recht van eerste koop van Torsing. De rechter deed geen uitspraak over het feit of Torsing zijn recht van eerste koop verloor toen hij zijn bedrijf Gebtor verkocht aan de Hein Schilder bouwgroep uit Volendam. Deze maatschappij bouwde de eerste fasen van de wijken aan de Zuidsingel. Torsing verkocht zijn bedrijf toen hij wethouder in 's-Graveland werd en trad op dat moment bij Hein Schilder in dienst. Over dat recht ven eerste koop zal verder geprocedeerd worden. De rechter begroot de eventuele schade die Torsing geleden heeft op 250.000 euro. Om die te dekken is het beslag dat Torsing op het huis van Neef heeft laten leggen voldoende zekerheid, vandaar dat het beslag op de grond opgeheven kon worden.

Voor een deel van de grond waarop Torsing beslag had laten leggen bleek tijdens de uitspraak dat dit beslag volkomen onterecht was, omdat er nooit een verkoop van die grond door Neef aan Torsing had plaatsgevonden.

Aanstaande maandag zal er een gesprek plaatsvinden tussen het college en bouwmaatschappij Heijlijgers over de inmiddels zeer fors opgelopen boete vanwege het niet leveren van de grond.


De wekelijkse nieuwsbrief Half bewolkt Windstil 21 Naar volgende bericht