Rik Jungmann

---

Persbericht
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Start onderzoek Neef

Wijdemeren, 7 december 2005

De commissie die de eventuele belangenverstrengeling van wethouder Wim Neef bij de grondtransacties aan de Zuidsingel gaat onderzoeken is begonnen.

De afgelopen jaren is in de raad veel discussie geweest over de grond aan de Zuidsingel waarop de nieuwbouwwijk La Traviata gebouwd is. Een deel van de grond was eigendom van de familie Neef. Bij de verkoop van de huizen bleken er onregelmatigheden met de oplevering van de grond. Ook werden er veel vragen door DBW gesteld over de kosten van de sanering van de grond, de vergunning om twee woningen te bouwen en de rol van wethouder Neef in al deze kwesties.

Oud-wethouder Torsing liet ook van zich horen. Hij wilde zelfs aangifte tegen wethouder Neef doen tijdens de inspraak van de laatste raad. Het college besloot daarop om een commissie van buitenstaanders een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken te laten uitvoeren. Wethouder Neef steunde dit onderzoek om schoon schip te kunnen maken. Het resultaat van het onderzoek moet eind januari, voor de verkiezingen, beschikbaar zijn.

Persbericht

Onafhankelijke commissie start onderzoek
naar gemeentelijke grondtransacties Zuidsingel

Een onafhankelijke commissie is deze week gestart met een onderzoek naar de gemeentelijke grondtransacties in het gebied Zuidsingel in Kortenhoef. De commissie bestaat uit de twee oud bestuurders mevrouw H. Jansen en de heer H. Smit. Onderzocht wordt ondermeer of er sprake is (geweest) van verstrengeling van belangen van Wim Neef als wethouder en als privé-persoon bij dit project. De commissie zal in januari a.s. schriftelijk de uitkomst rapporteren.

De nieuwe woonwijk "Zuidsingel fase VII" met ondermeer 157 woningen is eind 2006 voltooid. Het project had in 2005 brede politieke belangstelling. Dit is voornamelijk ingegeven doordat zowel wethouder Wim Neef, als zijn familie, voor het project gronden hebben verkocht aan de gemeente Wijdemeren of haar rechtsvoorgangers. Wethouder Wim Neef heeft zelf verzocht om een extern onderzoek in te laten stellen. De raad gaf op 3 november jl. aan een dergelijk onafhankelijk onderzoek te ondersteunen.

Opdracht

De leden van de onderzoekscommissie hebben bestuurlijk hun sporen verdiend. Beiden waren oud-burgemeester in het noorden van Noord-Holland. Zij zijn nooit met de gemeente Wijdemeren, noch met wethouder Wim Neef, in aanraking geweest. Ook zijn de leden van een andere politieke richting dan het CDA. Het college van B & W heeft de oud-bestuurders gevraagd het volgende te onderzoeken.

  • Heeft het college de vragen die door de raad in 2005 gesteld zijn in het kader van dit project op een getrouwe, nauwkeurige en tijdige wijze beantwoord?
  • Is er sprake van een (niet toelaatbare) verstrengeling van belangen van dhr. W.P. Neef als wethouder en privé-persoon bij dit project?
  • Heeft het college in redelijkheid tot de overeenkomst van 9 februari 2005 kunnen overgaan?

De gemeenteraad behandelt het rapport van de commissie in de raad van 2 februari a.s.

Belangstellenden kunnen contact opnemen met mw. P. Olgers, secretaris van de onderzoeks-commissie, telefoon (035) 65 59 569 .


De wekelijkse nieuwsbrief Half bewolkt Matige wind Naar volgende bericht