Rik Jungmann

Rik Jungmann

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 Naar de home-page De wekelijkse nieuwsbrief Naar volgende bericht

OCW Bedrijvenochtend

Wijdemeren, 30 september 2004. Het Ondernemers Collectief Wijdemeren organiseerde vanochtend voor het gemeentebestuur een bedrijvenochtend. Drie bedrijven in Nederhorst den Berg werden door de delegatie bezocht.

Mondomix

De ochtend begon met een bezoek aan Mondomix aan de Reeweg. Dit bedrijf is onder deel van het internationaal opererende Oostenrijkse Haas-Mondomix concern. Mondomix is gespecialiseerd in de fabricage van machines om food (bakkerij, zuivel, snoepgoed) en non-food (kunststoffen) te mengen en te bewerken. Er werd een enthousiaste presentatie over de activiteiten van het bedrijf gegeven. Tegenover de delegatie van het gemeentebestuur werd wel geklaagd over het gebrek aan uitbreidingsmogelijkheden die het bedrijf heeft, hetgeen toekomstplannen in de weg staat.

Van Leyen Pallets


Produceren van pallets

Bestuur OCW en raadsleden krijgen uitleg.
Daarna voerde de route naar Van Leyen Pallets aan de Middenweg. Ook hier bleek een groot bedrijf actief, iets dat van de Middenweg af nooit opvalt. Van Leyen produceert allerlei soorten houten pallets. De pallets moeten voldoen aan strenge eisen. Om een pallet altijd te kunnen traceren wordt het voorzien van een brandmerk waaruit afgeleid kan worden wie het geproduceerd heeft, voor welke klant en op welke datum. Ook de zware nieten die het pallet bijeen houden hebben een kenmerk. Bij reparatie van een pallet gaat die traceerbaarheid zelfs zo ver dat de gebruikte spijkers ook van een dergelijk kenmerk voorzien moeten zijn. In een grote hal staan een machine waarmee de pallets geproduceerd worden. Op het terrein staan hoge stapels pallets, gereed voor levering aan de vele grote klanten. Ook hiet werd gezegd dat men leidt aan ruimtegebrek, maar geen uitbreidingsmogelijkheid heeft.

Bert Ruiter Zwembaden


Tropisch zwemparadijs in de polder.

Bert Ruiter, midden, geeft uitleg in het magazijn.

Het derde bedrijf dat de gemeentebestuurders ontving was Bert Ruiter Zwembaden. De enthousiaste ondernemer vertelde over de opbouw van zijn bedrijf en de diensten en het assortiment dat hij levert. Hij begon met garagedeuren, maar later breidde dat uit naar tuinmeubelen, zonneschermen, zwembaden, whirlpools, tuinhekken en rolluiken. Hij richt zich met zijn aanbod op de hogere inkomens, hetgeen in de showroom aan de producten te zien is. De prachtige hal die hij twee jaar geleden liet bouwen biedt veel ruimte. Ook het terrein om zijn bedrijf heen is zeer ruim opgezet en tot in de puntjes verzorgd. Hij noemde twee problemen. De toegang tot zijn bedrijf vanaf de Middenweg is niet duidelijk aangegeven. (Komend uit Ankeveen op de Middenweg, direct naar rechts.) Hiervoor wacht hij op een vergunning.


Cees Bosdijk tegen Felix Flameling (D66): "In zo'n éénpersoonssauna kun jij fractievergadering houden..."

Jan Goudberg (voorzitter OCW) bedankt Bert Ruiter en sluit de bedrijvenochtend af.

Nog meer last heeft hij met de traagheid waarmee gemeenten vergunningen verlenen voor de bouw van zwembaden en andere vergunningplichtige bouwwerken die hij levert. De aanschaf van bijvoorbeeld een zwembad is gebonden aan een seizoen en vaak, ondanks de kosten, toch een vorm van impulsaankoop. Als de klant vervolgens maanden of nog veel langer moet wachten op vergunning van de gemeente, dan kan het gebeuren dat de order wegvalt. Bovendien betekent dat voor het bedrijf dat men weliswaar een opdracht heeft en omzet zou kunnen maken, maar die omzet niet kan realiseren vanwege de traagheid van de overheid. De opmerkingen werden door wethouder Yvonne Siemons in ontvangst genomen, waarbij zij direct wees op de ook aanwezige bedrijfscontactpersoon van de gemeente, die als eerste aanspreekpunt voor dit soort problemen fungeert.


. BewolktWindstil16º Naar volgende bericht