Rik Jungmann

Singelgroep

G&E, Singelgroep, ingezonden brief
Naar vorig bericht Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 Naar de home-page De wekelijkse nieuwsbrief Naar volgende bericht

Bergers: Actie Bezwaarschriften

Nederhorst den Berg, 20 september 2004. De Bergse actiegroep die zich inzet tegen de geplande nieuwbouw op de plaats van het voormalige gemeentehuis laat van zich horen.

Zaterdagochtend werd er door de actiegroep ("De Singelgroep") actie gevoerd om bezwaarschriften tegen de door het college geplande nieuwbouw door Bergers te laten ondertekenen. De actie leverde uiteindelijk in korte tijd driehonderd bezwaarschriften op. Er werd een spandoek meegevoerd met de tekst: "3 lagen nee, we gaan voor 2". De Singelgroep denkt de Bergers wakker geschud te hebben. De actiegroep veronderstelt dat de afstand van Den Berg naar het gemeentehuis aan de Rading in Hilversum voor de meeste inwoners te ver is (13 km) om de bouwplannen in te gaan zien. Door deze actie konden de Bergers, die niet bij de voorlichtingsavond waren, toch inzicht krijgen in de plannen.


Een afbeelding van de geplande nieuwbouw (Bron: Singelgroep)

Ed Snel van de Singelgroep zegt niet alleen als directe buurman van de nieuwbouw te protesteren, maar ook vanwege de precedentwerking die uitgaat van wijziging van het bestemmingsplan om de nieuwbouw mogelijk te maken. Hij en zijn echtgenote vrezen dat Nederhorst den Berg "een soort Diemen" wordt als het appartementengebouw er komt en de weg vrij is om meer grote gebouwen te plaatsen.

Van de zijde van de Wijdemeerse politiek verwacht de Singelgroep niet veel, omdat van die kant juist de woningbehoefte in Wijdemeren benadrukt wordt, waarvoor de nieuwbouw een deel van de oplossing moet zijn. Wethouder Wim Neef gaf indertijd aan dat zijns inziens de meeste Bergers voor de geplande woningbouw zijn.

Aanstaande donderdagavond, voor de raadsvergadering, zal de Singelgroep gebruik maken van het inspreekrecht.

Update 21 september 11.00 uur: De Singelgroep zal ook aanstaande zaterdag van 9.30 tot 13.30 op Het Plein in Nederhorst den Berg staan om bezwaarschriften in te zamelen.

Update 21 september 23.00 uur: Hans Peijen uit Nederhorst den Berg zond op 16 september onderstaande ingezonden brief naar de Wijdemeerse Webkrant over dit onderwerp:

Ingezonden brief

Bestuurlijk wangedrag?? Onbehoorlijk bestuur?? Of nog erger..

Sinds 10 dagen ligt een wijziging van het bestemmingsplan voor het voormalige gemeentehuis van Nederhorst den Berg ter inzage. De gemeente wil hier een groot 3 verdiepingen tellend bouwblok laten verrijzen. Er komen 20 appartementen die meer dan € 200.000 moeten gaan kosten (voor 70m2!) Het plan tast verder het dorpsgezicht ernstig aan. Parkeer-en verkeersdruk zullen enorm toenemen.
Op zaterdag 18 en 25 september a.s. zullen omwonenden van het voormalige gemeentehuis op het plein aan de Voorstraat zijn van 9.30-13.30 uur om U de plannen te laten zien.

Hans Peijen
Nederhorst den Berg

Hieronder het stuk dat Ed Snel schreef voor het Bergse huis-aan-huis weekblad De Brug.

Ingezonden Bericht

Verstedelijken……..moet dat echt ?!

Het is al weer een paar weken geleden dat ik terug kwam van mijn vakantie in Frankrijk. Terwijl ik van de Dammerweg richting de van Ruysdaelstraat reed viel mijn oog direct op het voormalige gemeentehuis van Nederhorst. Op een of andere manier was ik blij dat het er nog stond. Een rare gedachte want de officiële procedure rond de nieuwbouw moest nog beginnen. Ik wist meteen dat ik weer thuis was.
In mijn vorige stukje in de Brug heb ik u opgeroepen de informatieavond over de bouwplannen van het gemeentehuis te bezoeken. Gelukkig hebben veel Bergers dat ook gedaan.

Om u geheugen even op te frissen, de boel is verkocht, wordt gesloopt en op die plaats worden 20 appartementen gebouwd. Appartementen voor starters en senioren. Deze zijn broodnodig want de woningnood is hoog in Wijdemeren, aldus de gemeente. Schichtig keek ik om mij heen tijdens de informatieavond, het moest toch zwart zien van de woningzoekenden die stonden te springen om een woning. Niets van dit alles. Slechts een aantal senioren had in eerste instantie interesse getoond en wilde tijdens de informatieavond meer horen. Bij een aantal sloeg deze interesse om in teleurstelling toen bleek dat de prijzen zo rond de 240.000 euro zou liggen. Gelukkig zijn de woningen voor starters iets ‘goedkoper’ zo’n 200.000 euro kaal, maar deze appartementen zijn dan ook wat kleiner (70 m²). Maar deze hebben dan wel uitzicht op de sloot (die plotseling voor deze verkoopactie opeens Singel blijkt te heten) en uitzicht op de tuinen en woonkamers van de Pieter de Hooghlaan.
De knut, dat vervelende stekebeestje die menig zomeravond tot een kwelling maakt, krijgen de kopers er gratis bij.

En nu maar hopen dat wij zulke rijke starters in ons dorp hebben anders wordt het straks verkocht aan welvarende stadsbewoners en dat lost het woningtekort niet op. Waarom heb ik toch het gevoel dat het straks vol zit met stedelingen?
Wij als omwonenden van de Pieter de Hooghlaan en de Voorstraat zijn al met al niet gelukkig met de voorgestelde bouwplannen. Nu roept de gemeente: “Ach, omwonenden hebben altijd commentaar op bouwplannen” en dat geloof ik best.
Wij snappen ook wel dat er op de plaats van het gemeentehuis geen schapenweitje komt en dat de gemeente graag ziet dat er woningen komen. Wij zijn dan ook niet per definitie tegen woningbouw. Maar mensen, waarom toch zo veel op zo’n klein stukje grond. Lossen we anders het woningtekort nooit op, verdient de projectontwikkelaar anders niet genoeg aan dit project en wat is de rol van de gemeente in dit hele project. Zijn er soms al toezeggingen gedaan aan de projectontwikkelaar?

Is er dan niets anders mogelijk? Natuurlijk! Er waren ook andere plannen. Tijdens de verkoopperiode hebben potentiële kopers brochures meegekregen met compleet andere plannen daarin. Bijvoorbeeld met twee appartementenblokken aan de Voorstraat, voorzien van gebroken kap (dus veel meer in stijl). Aan de achterkant een aantal eengezinswoningen. Volgens de gemeente kwam dat nou nét niet door de welstandscommissie, het huidige voorstel wel. Terwijl het huidige voorstel voorziet in een blokkendoos, een kazerne, een doodgewone flat.
Sinds 1 juli dit jaar, moet alles volgens regels van de nieuw opgestelde welstandsnota gaan. Goh, het is wel toevallig dat de welstandscommissie een besluit heeft genomen vóór 1 juli. Wist u trouwens wie er in zo’n welstandscommissie zitten? Mensen die verstand hebben van stedenbouwkundige zaken, mensen van buiten, mensen uit de stad. Snapt u het nog?

Blij roept de gemeente dan ook “Op deze plek mag Nederhorst verstedelijken”. Maar let op, we zijn een dorp en willen een dorp blijven! Al jaren zijn mensen bezig om Nederhorst in zijn oorspronkelijke staat te behouden, bijvoorbeeld de RK-Kerk. En met succes mag ik wel zeggen. Laten we er in ieder geval met z’n allen voor zorgen dat ook dat plekje op de Voorstraat op een dusdanige manier wordt ingericht dat zowel omwonenden als overige Bergers er vrede mee hebben.

Let op!
De officiële artikel 19 lid2 procedure is afgelopen vrijdag 3 september gestart. Iedereen kan haar of zijn bezwaren kenbaar maken, waar je ook woont, binnen of buiten Nederhorst den Berg of Wijdemeren. Vindt U het lastig zo’n bezwaarschrift op te stellen, neemt u dan contact met ons op. Er wordt gewerkt aan een voorbeeld-bezwaarschrift! De termijn van bezwaar maken loopt tot uiterlijk 1 oktober 2004.
En bedenk goed: Nu kunt u nog iets doen! Als er gesloopt en gebouwd wordt, is het echt te laat!!
Reacties kun je sturen naar: Singelgroep@hotmail.com. Vermeld wel even je naam en adres.

Ed Snel


. Zwaar bewolktHarde wind13º Naar volgende bericht