Rik Jungmann

Diverse
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Algemene Beschouwingen, OZB plus 11%

Wijdemeren, 3 november 2004. Hieronder staan links naar de Algemene Beschouwingen van alle partijen, behalve van Dorpsbelangen Wijdemeren, die later worden toegevoegd.

De Algemene Beschouwingen waren dit jaar veel beter van opzet dan vorig jaar, waardoor het geheel ook voor het publiek beter te volgen was. De partijen kregen gisteren vijf minuten per partij om de algemene beschouwingen uit te spreken. Door de beperkte spreektijd werden de woordvoerders gedwongen zich tot de hoofdlijnen te beperken.

Ook vandaag werd er sneller gedebatteerd en liepen de bijdragen niet zo lang uit als dat vorig jaar wel gebeurde. Dat de vergadering vandaag toch nog flink uitliep was niet te wijten aan de orde van de vergadering, maar aan de politieke spanningen die flinke schorsingen tot gevolg hadden.

Het college had in haar eerste voorstel een verhoging van 12,5% van de OZB voorgesteld. Door een amendement van de coalitiepartijen CDA, PvdA en DBL werd de verhoging teruggebracht tot 11%. Daarvan is 1,5% de normale indexering (inflatiecorrectie). De resterende 9,5% is verhoging die voor een groot deel voortkomt uit bezuinigingen en decentralisatie die door het rijk in gang zijn gezet. Dit in combinatie met de politieke wens van de coalitiepartijen om het niveau van het functioneren van Wijdemeren op niveau te houden leidt tot 11% OZB-verhoging.

Mede-coalitiepartij DBW diende een amendement in om de OZB slechts te laten stijgen met de inflatiecorrectie van 1,5% in combinatie met een groot aantal forse bezuinigingen. Daarvoor kreeg DBW in de raad echter geen steun van welke andere partij dan ook.

Het bedrijfsleven kan opgelucht ademhalen inzake precario (belasting op gebruik van de openbare ruimte voor terrassen, uitstallingen, borden, etc.). In een amendement van coalitiepartijen PvdA, CDA en DBL werd dit voorstel naar de prullenbak verwezen.

 


De wekelijkse nieuwsbrief BewolktWindstil Naar volgende bericht