Naar vorig bericht  

Algemene Beschouwingen DBL

Wijdemeren, 2 november 2004.

Dorpsbelangen Loosdrecht

Er wordt gesproken en er wordt gezegd …….,
er wordt geluisterd, wordt er al gefluisterd?

Voorzitter, vijf minuten voor drie hoofdpunten van Dorpsbelangen Loosdrecht.

1. Huisvesting (van de ambtelijke organisatie)
2. Interne organisatie (van het gemeentelijk apparaat)
3. Voorzieningenniveau in Wijdemeren

Deze punten behandelen we nu achtereenvolgens.

Over het aspect “1. Huisvesting” hebben we concrete plannen voor ogen die structureel bezuinigingen opleveren.

Met betrekking tot het aspect “2. Interne organisatie” komen we met concrete bedragen die ook structureel bezuinigingen opleveren.

En over het aspect “3. Voorzieningen niveau in Wijdemeren” geven wij geen steun aan het dekkingsplan van het college dat naar onze mening teveel afbreuk doet aan het voorzieningen niveau voor onze inwoners. In plaats daarvan steunt DBL het gezamenlijke amendement van het CDA, de PvdA en DBL

Voorzitter dat alles tezamen betekent dat ook DBL forse keuzes en afwegingen voor het algemeen belang moet maken. Wij nemen die verantwoordelijkheid als volwaardig bestuurlijk coalitiegenoot en zullen hierna ons standpunt toelichten.

Ten eerste de Huisvesting

Voor een goed besluit met betrekking tot de definitieve centrale huisvesting loopt al weer bijna een jaar lang een in onze ogen te duur onderzoek.
De meerderheid van de raad heeft zich echter uitgesproken voor die dure optie.
Wij hebben toen al gesteld, en stellen dat nog steeds, dat je inderdaad op de achterkant van het bekende sigarendoosje de berekening van de definitieve centrale huisvesting wel kunt maken. We zullen ons gelijk echter afwachten. Want gelijk hebben is één, maar gelijk krijgen is iets anders!

Wel frustreert het ons enorm dat juist nu, nu de gemeente in zo’n zwaar financieel weer verkeert, en we wel moeten besluiten over de meerjarenbegroting, er toch nog steeds geen helderheid is over de huisvesting. Vanuit het College blijft het echter stil over dat onderwerp, angstig stil zelfs!
Wat daardoor wel als negatieve ruis in het dorp ontstaat is de kreet: ‘Ja, uiteraard, de lasten gaan weer omhoog, want dat dure gemeentehuis moet er natuurlijk komen’.

Want, voorzitter, er wordt gefluisterd en er wordt gezegd…….

En om dat onbehaaglijke gevoel bij de burgers weg te nemen, zal Dorpsbelangen Loosdrecht zich keihard inzetten. Alleen daarom al had het besluit over de definitieve huisvesting onderdeel van deze begrotingsbehandeling uit moeten maken!
Het is namelijk voor Dorpsbelangen Loosdrecht heel eenvoudig om voor de huisvesting structureel financiële voordelen te kwantificeren en toch doen we dat vanavond niet. Want als we dat wel doen, dan lopen we het risico daarmee de onderhandelingspositie van de gemeente Wijdemeren te schaden.

Trouwens , over de onderhandelingspositie van de gemeente Wijdemeren gesproken, wij hebben op dit moment zeker niet de indruk dat het maximale uit de onderhandelingen wordt gehaald. Als het onderwerp dan eindelijk in december op de agenda staat, zijn wij voornemens onze argumentatie met cijfers en feiten te staven. En op dat moment zal een OZB VERLAGING dus gerechtvaardigd zijn.

En, voorzitter DBL houdt het niet alleen bij mooie woorden maar zet dit ook om in daden. Dorpsbelangen Loosdrecht zal namelijk mede namens het CDA en de PvdA een MOTIE met betrekking tot de huisvesting indienen!

Ja, voorzitter, er wordt geluisterd ……

Ten tweede de Interne Organisatie

De gemeente verkeert in financieel zwaar weer. Dan lukt het de begroting op een gegeven moment structureel sluitend te hebben. Maar dan? Dan stelt de rijksoverheid op het laatste moment via de septembercirculaire ons nog even voor 500.000,-- euro extra structurele tekorten. Den Haag zegt eigenlijk zelfs met zoveel woorden: ‘Haal je tekort maar uit de OZB’.

Dorpsbelangen Loosdrecht heeft over de bezuinigingsproblematiek een eigen mening. Je kunt de lokale lasten verhogen en je kunt het voorzieningenniveau verlagen. Dat is in het kort gezegd wat het College in haar dekkingsplan voorstelt. En, oh ja, we vergeten bijna nog één ding. Het college bezuinigt in de eigen interne organisatie 100.000 euro. Slechts 100.000,-- euro dus.

Voorzitter, er wordt weer gefluisterd en er wordt gezegd…….

De lokale lasten fors verhogen en tegelijkertijd het voorzieningenniveau verlagen treft onze inwoners dubbel. In beide gevallen betaalt de burger het gelag. En daarom, voorzitter, kunnen we er niet omheen dat er ook in de eigen organisatie nog fors extra bezuinigd wordt. In de coalitie onderhandelingen heeft DBL daar zeer fors op ingezet. En met succes. Wij zien totale bezuinigingsmogelijkheden op de interne organisatie voor bedragen van 255.000,-- euro in 2005 oplopend tot 300.000,-- euro in 2008.

En, voorzitter waar moet de portefeuillehouder dit vinden?
We noemen slechts:
- het feestdagengeschenk (40.000,--),
- externe advieskosten (een enorm bedrag in de totale begroting),
- tijdelijke- en oproepkrachten (181.000--),
- kantinevoorziening (36.000,--),
- en opleidingsbudget (226.000,--).

Immers, als we de burger met stijgende lasten confronteren, zoals ook nu weer het geval is, kunnen we er niet omheen ook in eigen huis daaraan een grote bijdrage te leveren. In het alternatieve dekkingsplan van het CDA, de PvdA en DBL zijn deze bezuinigingsmogelijkheden geconcretiseerd. Alleen bij het realiseren van deze bezuinigingen is verhoging van de lokale lasten voor DBL acceptabel.

Ten derde het voorzieningenniveau in Wijdemeren

Het College stelt een forse bezuiniging voor op het voorzieningenniveau. 250.000 euro op het gebied van de sociale structuur bezuinigen en 200.000 euro op rationeel wegbeheer zijn bedragen die er niet om liegen. En dan benoemen we slechts de grootste posten. Kun je zo ver gaan?

Er wordt gefluisterd en er wordt gezegd, maar van de CDA-fractie heeft u hier inmiddels ook concrete feiten over gehoord.
Op een gegeven moment is de keus eigenlijk heel eenvoudig: OZB toch nog verhogen of je voorzieningenniveau verlagen en dus ook het verenigingsleven de nek omdraaien.
DAN zegt Dorpsbelangen Loosdrecht, en ALLEN PAS DAN als ook de eigen, interne organisatie een forse bijdrage heeft geleverd, PAS DAN mag de OZB wat ons betreft nog stijgen.

En dan de precariobelasting!

Wat heeft die belasting met het voorzieningenniveau te maken? Voor Dorpsbelangen Loosdrecht alles.

Als je namelijk je eigen lokale ondernemers in stand wil houden, moet je ze op z’n minst een voordeel gunnen ten opzichte van de ondernemers in de omliggende gemeenten. Juist de ondernemers die het mogelijk maken nog in je eigen kern boodschappen te doen worden door deze precariobelasting getroffen.
En wat te denken van de kramen van de kaasboer, de visboer en dergelijke?

Inderdaad dat zijn vaak geen ondernemers uit de eigen gemeenschap, maar zij dragen wel zeer functioneel bij aan de instandhouding van de voorzieningen en dus leefbaarheid in de kernen!
Ik verwijs hier naar het Collegebesluit om het project ‘Bruisend Ankeveen’ te stimuleren door tijdelijk standplaatsen gratis beschikbaar te stellen.
En stel dat dit initiatief van ‘Bruisend Ankeveen’ een succes wordt, wat we van harte hopen? Dan zullen we dat weer de nek weer omdraaien door een extra belastingmaatregel? Precario niet invoeren dus.
Een maatregel die bovendien nog weer extra administratieve handelingen met zich mee brengt en extra beslag op de ambtelijke capaciteit legt. Nee, dan maar beter met z’n allen via de OZB bijdragen aan de eigen leefbaarheid van Wijdemeren! Vervolgens is het dan ook aan de burgers zelf of zij de klandizie aan de eigen lokale ondernemers gunnen.

Voorzitter, ik kom tot een afronding.

Dorpsbelangen Loosdrecht heeft alles onderzocht en tegen het licht gehouden om te bezuinigen. Daarom en juist daarom steunt DBL het alternatieve dekkingsplan van CDA, PvdA en DBL in de wetenschap dat:

- dit plan een behoorlijke ozb verhoging inhoudt, maar dat wij daarin een evenwichtige afweging tussen lokale lasten stijging en de kwaliteit van het voorzieningenniveau gemaakt hebben.
- deze lokale lastenstijging slechts acceptabel is als de voorgestelde bezuinigingen op de interne organisatie door het college geaccepteerd worden
- bezuinigingseffecten met betrekking tot de huisvesting op korte termijn helder zullen zijn zodat Dorpsbelangen Loosdrecht op dat moment die effecten zal verzilveren en ten goede zal laten komen aan de inwoners.
- vooral voor dit laatste aspect DBL zich gesteund weet door het CDA en de PvdA via de motie die we nu in zullen dienen.

Voorzitter, nog een constatering:
DBL stelt vast dat op dit moment Dorpsbelangen Wijdemeren zich buiten de coalitie plaatst. Of er moet nog een wonder gebeuren en zij dus op het laatst toch bakzeil halen. Voor DBL ligt dit zeer principieel: DBW doet mee of DBW doet niet mee, maar ze kunnen niet van twee walletjes eten. (= beide partijen te vriend houden en ook van beide profiteren)

Voorzitter, Er is gezegd en er is gesproken.

WORDT ER OOK GELUISTERD?


Naar vorig bericht