Naar vorig bericht  

Algemene Beschouwingen PvdA

Wijdemeren, 2 november 2004.

Graag nemen wij de uitdaging aan om in de nieuwe opzet van de Algemene Beschouwingen onze bijdrage in de eerste termijn te beperken tot de hoofdlijnen van ons beleid.

Ik zal beginnen met het noemen van onze uitgangspunten en vervolgens op hoofdlijnen de standpunten formuleren t.a.v. de programmabegroting 2005/meerjarenbegroting 2005-2008.
Op die manier blijkt onze worsteling om onze politieke prioriteiten waar te maken in een situatie waarin de financiële ruimte voor de gemeente vooral vanwege de absurd grote afname van onze bijdrage uit het gemeentefonds op ongekende manier is verkleind. Naast de al aangekondigde afname is er nog eens € 442.000 in 2005, oplopend tot € 542.000 in 2008 bijgekomen. Wetende dat 1% OZB gelijk is aan € 50.000, laat deze extra tegenvaller zich vertalen in een OZB-verhoging van rond de 10%! In de zo hard nodige communicatie met onze burgers zal de gemeente er alles aan moeten doen om aan te geven hoe zij gedwóngen wordt om de belastingdruk te verhogen, omdat de CDA/VVD/D66-regering een groot deel van de financiële problemen van het rijk afwentelt op de gemeenten.

Onze uitgangspunten zijn de volgende:
1. (Noodzakelijke) voorzieningen in de dorpen handhaven:
onderwijs, kinderopvang, bibliotheek, goed wegbeheer en goede groenvoorziening en bij subsidiering: nadruk op jeugd, sport en muziek (in die volgorde);
2. Serviceniveau van de gemeente naar de burger niet verlagen: dus wél bezuinigen op gemeentepersoneel, bijv. via een personeelsstop, maar geen functies afschaffen;
3. Woningbouw voor starters en ouderen; bij nieuwbouw minimaal 30% sociale woningbouw;
4. Maximale bescherming van de minima.
5. Sluitende begroting

In onze worsteling staat de burger centraal. Wanneer Wijdemeren door deze regering gedwongen worden om hetzij de voorzieningen aan te tasten, hetzij de belastingdruk te verhogen, is de positie van de burger de doorslaggevende factor. Dat betekent concreet dat onze fractie de noodzakelijke voorzieningen in stand willen houden en dat wij niet- noodzakelijke voorzieningen willen afbouwen, maar onder de voorwaarde dat individuele burgers via een maximaal minimabeleid kunnen blijven worden geholpen. Het mag niet zo zijn dat burgers in een sociaal isolement komen omdat zij gedwongen zijn zichzelf en hun kinderen niet langer kunnen laten deelnemen aan allerlei activiteiten.

Dat betekent ook dat onze fractie éérst heeft gekeken wat de gemeente zelf kan inleveren, maar dat voor ons de grens heeft gelegen bij maatregelen die de serviceverlening aan de burgers zou doen afnemen. Onze fractie vergeet niet dat verhoging van het serviceniveau één van de belangrijke redenen van het ontstaan van de gemeente Wijdemeren was!

Zoals gezegd wil geeft de PvdA-fractie bij subsidies de nadruk leggen bij kinderen en in het bijzonder kinderen die bewegen. Het kan daarom niet zo zijn dat de aangekondigde verhoging van de tarieven van de sporthallen tot vermindering van het bewegen van de jeugd gaat leiden. Er moet dan ook samen met de verenigingen naar een werkbare oplossing worden gezocht.

Nu ons standpunt t.a.v. de voorstellen.
De voorstellen van B&W, zoals die in de voorliggende programmabegroting zijn opgenomen, zijn voor onze fractie niet geheel in overeenstemming te brengen met onze genoemde uitgangspunten. Zo wordt er door het college in de programmabegroting voorgesteld in 2005 ruim € 600.000,- te bezuinigen, maar de grote klappen gaan vallen in 2006 waar bezuinigingen voor meer dan € 1 miljoen worden aangekondigd. Vooral de aangekondigde bezuiniging van € 250.000,- in de sociale structuur in 2006 en de bezuinigingen op rationeel wegbeheer zijn voor de PvdA fractie onacceptabel.
In overleg met de coalitiepartners stelt onze fractie voor in de bezuinigingen op rationeel wegbeheer een kleine verbetering in 2005 oplopend tot een verbetering van € 90.000,- in 2006 aan te brengen. Op de sociale structuur, waar eerste € 250.000,- werd bezuinigd, boekt de coalitie nu € 150.000,- in. Dit is voor onze fractie nog moeilijk te aanvaarden en we zullen er dan ook voor ijveren om meevallers in de komende jaren ten gunste van deze post te laten komen. Wij vragen de andere fracties hierover een uitspraak te doen.

Er wordt in het coalitievoorstel in 2005 € 200.000,- bezuinigd op personeel en dit loopt op tot € 300.000,- in 2006 en 2007. Dan nog is er een begrotingstekort dat door een belastingverhoging moet worden gedekt.
Samen met onze coalitiepartners hebben wij besloten dat een belasting verhoging van 11 % voor 2005 noodzakelijk is, dit is inclusief de reeds verwerkte 1,5%. Wij kunnen niet anders, omdat we met onze rug tegen de muur staan. Ik weet dat sommigen het niet meer willen horen, maar een groot gedeelte hiervan was niet nodig was geweest indien de meerderheid van de raad in 2002 en 2003 had ingestemd met de college-voorstellen voor OZB-verhogingen van resp. 8,5% en 4%. Wijdemeren had dan wat vlees op de botten gehad en niet zo fors hoeven te snijden in de voorzieningen. Door dat niet te doen en tekorten over die jaren incidenteel te dekken, heeft de raad nu zo’n groot gat laten ontstaan dat voor 2005 een zeer forse verhoging niet meer vermeden kan worden.

Ter afsluiting verwijs ik voor de volledigheid naar de vragen die onze fractie bij u heeft ingediend en waar o.a. op de noodzaak van een maximaal minimabeleid en een maximaal kwijtscheldingsbeleid wordt aangedrongen. Die vragen zijn onderdeel van deze bijdrage aan deze eerste ronde van de Algemene Beschouwingen.


Naar vorig bericht