... ...

Rik Jungmann

Gemeente Wijdemeren
Naar vorig bericht

Naar de home-page

Naar volgende bericht

Gemeentewapen

Wijdemeren, 27 maart 2004. Enige tijd geleden ontstond er commotie over het gemeentewapen dat Wijdemeren zou moeten krijgen. In die discussie breekt een nieuwe fase aan. De Hoge Raad van Adel heeft een voorstel gedaan voor een wapen. Hieronder de feestelijke onthulling.

Bij dit ontwerp hoort een heraldisch wetenschappelijk verantwoorde uitleg van de Hoge Raad van Adel. Omdat wij die niet kennen, kan alleen maar gegist worden naar de diepere betekenis van dit wapen. Gist u even mee?

Wat denkt u als u Wijdemeren hoort? U denkt aan Wijde Meren. Dat er golven in het wapen staan is dus logisch. Of de golfhoogte correct is gekozen kan niet bepaald. worden. Dat hangt namelijk af van het al dan niet doorgaan van het verdiepingenplan. Hoe dan ook, logisch die golven. Dat er groen in het wapen terugkomt is ook logisch voor een gemeente die bij de herindeling het predikaat groen-blauwe parel van de minister kreeg. Wel hadden we dan ook blauw verwacht. Maar goed, wit is ook aardig, al is het wat bleekjes.

Maar dan komt het. Vijf rode stippen. Wat betekenen die vijf rode stippen.

Zijn het de voormalige dorpen? Loosdrecht, Ankeveen, Kortenhoef, Nederhorst den Berg en 's-Graveland? Hoe zit het dan met Breukeleveen, Muyeveld, Weesperkarspel en Horstermeer om nog eens een paar dwarsstraten te noemen.

Of symboliseren de rode stippen het huidige college? Een rode stip per wethouder. Bij Ties Hagen van de PvdA kunnen we ons daar wat bij voorstellen. Bij Co de Kloet als Vara-man en oud-socialist ook nog wel, maar de CDA wethouders zouden groene stippen moeten hebben en van de stip voor Yvonne Siemons weten wij de kleur niet. Paars misschien?

Misschien zit er wel een vooruitziende blik in het wapen. Voor als Loenen, Vreeland, Abcoude en Baambrugge bij Wijdemeren gevoegd worden. Stippen genoeg. Join the club! Of gaat het net zo als met de vlag van de VS. Per dorp een stip. Bij volgende herindelingen komen er stippen bij zodat in het jaar 2250, na de zesde herindeling die het hele Gooi omvat, het wapen lijdt aan een ernstig geval van waterpokken.

Misschien is er ook wel een hele platvloerse verklaring voor de stippen.
De ontwerper was bezig om een wapen te maken. Hij had net de laatste hand gelegd aan de groene golven, toen zijn collega binnenkwam met twee Big Macs. "Verrassing!" :riep deze. "Ik kwam langs de Mac en dacht ik neem een lekkere hamburger voor je mee." Met smaak werd de versnapering opgepeuzeld. O, jee.. Bij het hervatten van de ontwerpwerkzaamheden bleek er een ketchupvlek linksboven op het wapen te zitten. Goed raad was duur. Opnieuw het wapen ontwerpen of de vlek in de trots van Wijdemeren opnemen. Waarom niet? Snel werden vier rode stippen toegevoegd om de symmetrie te herstellen. En zo kon het gebeuren dat Wijdemeren tot in lengte van jaren een gemeentewapen had waaraan junkfood ten grondslag ligt.

Zodra wij weten welke diepere gedachte achter het wapen zit, bent u de eerste die het hoort. Wordt ongetwijfeld vervolgd....


De wekelijkse nieuwsbrief Zoeken in het archief 1996 - 2004 Reageer op dit bericht .
Naar de home-page ZonnigWindstil12 Naar volgende bericht