... ...

Rik Jungmann

Gooi- en Eemlander
Naar vorig bericht

Naar de home-page

Naar volgende bericht

Gebouwenplan exit

Wijdemeren, 16 januari 2004. Het gebouwenplan in Kortenhoef is tijdens de commissie maatschappelijke zaken van afgelopen dinsdag min of meer ten grave gedragen. Herman Stuijver schrijft dit in de Gooi- en Eemlander van vandaag.

In 1994 stelde Ferry Staal, toenmalig wethouder van de PvdA in 's-Graveland, voor om in Kortenhoef gebouwen te verhuizen, nieuwbouw te plegen en een multifunctioneel centrum te bouwen voor kinderopvang en muziekverenigingen. Die plannen groeiden later uit tot "Het Gebouwenplan."


Wethouder Co de Kloet
(toen DB)

Op 30 mei 2001 verzorgde ING Vastgoed voor de verzamelde gemeenteraad van 's-Graveland een prachtige Power Point presentatie over de bouwplannen op het Pluto-terrein in 's-Graveland. (Uw redacteur hielp toen nog met de techniek van een pc en een beamer, omdat het niet wilde lukken.) Er was een Belgische architect aangezocht om een strak, modern complex neer te zetten waarin zeer luxe appartementen zouden komen. Het college had stad en land afgereisd om de bouwwerken van de beroemde Belg te bewonderen. Diegenen die toen twijfelden aan de haalbaarheid, of het gebouw gewoon niet zo mooi vonden, werden door burgemeester Kozijn en wethouder Co de Kloet weggehoond. Het was wel mooi! Eindelijk werd er in 's-Graveland voor het eerst in dertig jaar weer eens iets van architectonische schoonheid neergezet. Betoogden zij.


René Voigt (toen DB)

(Er was sprake van hele lichte megalomanie (grootheidswaanzin) leek het.) Twee van diegenen, over wie de toorn werd uitgestort, waren René Voigt (DB) en Wim Hafkamp (VVD).


Wim Hafkamp (VVD)

Met de opbrengst van de grond en de appartementen zouden in Kortenhoef tal van gebouwen opgeknapt, verhuisd en nieuw gebouwd worden. Dat was het gebouwenplan in 2001.


Burgemeester Kozijn

Sinds dinsdag is het gebouwenplan niet meer. Het college van 's-Graveland (Kozijn, Neef en De Kloet) had met ING Vastgoed afgesproken dat er betaald zou worden voor de grond, zodra er gebouwd zou worden. De kip met de gouden eieren liep al te pikken op het Plutoterrein. Toen niet zo'n gek idee. Nu wel. Want er wordt niet gebouwd in de hele dure sector en dus wordt er ook niet betaald.

Intussen wachten vele verenigingen al jaren op de nieuwe gebouwen. Omdat er intussen niets aan de oude gebouwen werd gedaan, zakken deze nu één voor een door de hoeven. De berichten over sluitingen vanwege gevaar heeft u al kunnen lezen. De zeepbel, die het gebouwenplan inmiddels was geworden, plofte dinsdag uiteen.

't Akkoord, verenigingsgebouw van
BMOL en Amicitia.

Slachtoffer zijn de verenigingen die al toezeggingen op zak hadden dat er mooie nieuwe accommodaties zouden komen. Het gaat om de muziekverenigingen BMOL en Amicitia, de Plassenjagers (postduiven), de Scouting Klaas Toxopeus, toneelverenging DSO en voetbalclub SV 's-Graveland. Met het geld zou ook de brandweerkazerne verhuisd worden van de Oranjeweg naar het eind van de Kerklaan, waar en nieuw gebouw zou verrijzen. Dat plan blijft staan, maar wordt nu anders gefinancierd.

De wethouders De Kloet en Nagel kwamen met een voorstel om voor de verenigingsgebouwen nu tot een andere aanpak te komen.

De voorzitters van de SV 's-Graveland, Joop Glijn, en van BMOL, Kees de Haan, waren niet blij met deze ontwikkeling. Glijn kondigde aan deze stap van het college niet te pikken en de barricaden op te gaan. Kees de Haan constateerde mismoedig dat er alleen een kale vlakte en een stapel bouwtekeningen resteert.


Gert Zagt (DBL)

De raadsfracties hadden forse kritiek. Gert Zagt (DBL) constateerde dat het gebouwenplan ten grave gedragen is. Hij trok de conclusie dat er € 807.077 (de totale kosten van alle plannenmakerij) is uitgegeven aan de bouw van jeugdsoos De Smoes, omdat de rest van de plannen de prullenbak in kan. Het college verweerde zich met de opmerking dat deze constatering onjuist is, omdat alle plannen klaar zijn om met het werk te beginnen.

De meeste fracties stemden morrend met de voorstellen in, al houden enkele nog hun kaken op elkaar tot de raad van 29 januari.

Wilt u de historie van het gebouwenplan er nog eens op na slaan? Ga naar de zoekpagina en tik gebouwenplan in. U krijgt een stuk of twintig hits, want het houdt de gemoederen al heel erg lang bezig.

Leuk is bijvoorbeeld het volgende citaat uit het lijsttrekkersdebat in Nederhorst den Berg van 31 oktober 2001:

"Toen Co de Kloet de complete eer van het gebouwenplan naar Dorpsbelangen trok werd het enige toeschouwers en Wim Neef (CDA) wat te machtig. Terecht werd erop gewezen dat het idee ooit door toenmalig PvdA wethouder Ferry Staal in de paars-plus coalitie in 1994 werd gelanceerd, waarna ook Dick 't Hoen eraan gewerkt heeft. Wim Neef vroeg zich na de opmerking van Co af: "Wat zit ik dan te doen?"

Zo gaan die dingen....


De wekelijkse nieuwsbrief Zoeken in het archief 1996 - 2004 Reageer op dit bericht Ga naar het archief
Naar de home-page RegenHarde wind Naar volgende bericht