...

Vorig bericht

Home

Volgend bericht


 Plutoterrein: Wat is mooi?

's-Graveland, 1 juni 2001. Aansluitend aan de Gemeenteraad van 's-Graveland van gisterenavond werd een presentatie verzorgd door ING Vastgoedontwikkeling.

In een inleiding vertelde Burgemeester Kozijn dat er gesproken was met Rabo en ING over de ontwikkeling van het Plutoterrein aan het Noordereinde. Na de twee aanbiedingen vergeleken te hebben werd gekozen voor ING Vastgoed.

De Directeur van ING Vastgoedontwikkeling gaf, na flinke opstartproblemen met de pc en de beamer, een presentatie over haar bedrijf en de visie op de bouw die op het Plutoterrein gepleegd zou moeten worden. Gedacht wordt aan luxe appartementen met een zeer ruim vloeroppervlak.

Een commissie waarin Kozijn, Ton Stork en anderen heeft een aantal lokaties, ook in België, bezocht om naar gebouwen te kijken. Uiteindelijk is de keus gevallen op een bekende Belgische architect die strak bouwt met veel glas en bij de insiders veel waardering oogst.

De hele discussie was doorspekt met jargon als transparant, open, communiceren met het landschap, etc. Er waren ook architecten geweest die vonden dat de plek te mooi is om te bouwen en dat er dus maar niets moest komen. Omdat de Gemeente het geld nodig heeft voor het gebouwenplan is dat niet aan de orde.

Toen de Raad het woord kreeg, was René Voigt (DB) glashelder en zeer direct in zijn oordeel. "Aan de bouw van dergelijke gebouwen op die plaats werk ik niet mee. Nu vinden we het misschien mooi, maar over tien jaar wil iedereen dat het gesloopt wordt." Wim Hafkamp (VVD) liet zich in soortgelijke bewoordingen uit.

Kozijn schoot uit zijn slof en zei dat er in onze Gemeente in de laatste dertig jaar nooit meer iets van enige architectonische waarde is gebouwd. "Nu hebben we de kans om iets prachtigs neer te zetten. U heeft ons opdracht gegeven om iets moderns te bouwen." Co de Kloet, Wethouder Dorpsbelangen, vond de insteek van Voigt en Hafkamp "kinderachtig". Henk de Kloet (Dorpsbelangen) schaarde zich achter het College, al was zijn redenering anders. Hij vond dat er deskundigen naar gekeken hadden en dat de Raad zich daarop moest verlaten. In het heetst van de discussie werd ook nog even gewag gemaakt van de "Curtevenne" invloed.

Het College wil het voorstel om de grond aan ING Vastgoed te verkopen eind juni in de Raad brengen. Dat leidde wederom tot heftige discussies. René Voigt sprak van overvaltactiek. Hij wil eerst zien wat er gebouwd gaat worden. Kozijn zei dat zijn partijgenoot Henk de Kloet bij alle commissievergaderingen erbij had gezeten en was verbaasd dat er nu zo'n weerstand tegen de plannen ontstond. Toen Wim Hafkamp om inspraak voor de bevolking over de plannen vroeg werd dat door het hele College hartgrondig afgewezen.

Om kort te gaan. Dat gebouw staat er nog niet...


Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...