Vorig bericht

Home

Volgend bericht


Hoofdlijnen zoek

Wijdemeren, 16 februari 2002. Freeelance verslaggever Douwe van Essen van de Wijdemeerse Webkrant bezocht de eerste Commissie Middelen en Bestuur van 14 februari 2002 onder voorzitterschap van Maarten Haverkamp van het CDA. Hij schreef het volgende verslag van de vergadering en maakte de foto's.

Ook op Valentijnsdag was er weer een commissievergadering van de gemeente Wijdemeren. Dit keer werd er vergaderd in het voormalige gemeentehuis van 's-Graveland. Heel verwarrend, al die verschillende locaties. Dan te bedenken dat verreweg het grootste gedeelte van de avond werd gediscussieerd over front- en backoffices op de diverse locaties, met verschillende openingstijden, die nu ook al weer aangepast zouden moeten worden in verband met een tekort aan ambtenaren.

Hoewel dat onderwerp twee avonden eerder al uitgebreid aan de orde was geweest in de commissie Maatschappelijke Zaken, zagen de meeste raadsleden er geen been in om net te doen alsof hun neus bloedde en gewoon weer van voren af aan te beginnen. Wat wethouder Ties Hagen (PvdA) deed verzuchten "…dat de ambtenaren en hij toch zo hun best hadden gedaan om een scheiding tussen de inhoud en de financiën aan te brengen, zodat er geen overlappingen in de commissies zouden plaatsvinden. Misschien konden de fracties tussen de commissies door eens met elkaar overleggen, want hij kreeg nu zelfs veel meer inhoudelijke vragen dan de avond ervoor. En dat zonder de daarvoor benodigde ambtelijke ondersteuning…".

Hoofdlijnen zoek

Ook wethouder Co de Kloet (DB) had zichtbaar moeite met de vaak stroperige discussies en de vele herhalingen. Tijdens moeizame discussies over de vervanging van een deur in de Loosdrechtse bibliotheek verzuchtte hij, het geneuzel over details kennelijk meer dan zat: "Over die deur was dinsdag ook al een hoop gezeur!". Vervolgens deed nieuwbakken commissievoorzitter Maarten Haverkamp (CDA) ook nog een duit in het efficiency zakje door bij het agendapunt 'subsidies welzijn' op te merken, dat het nu niet de bedoeling was om op individuele subsidies in te gaan, maar alleen op de financiële hoofdlijnen, zoals indexeringen etc. Hij vond echter een commissie tegenover zich die zich meer op details wilde profileren dan op hoofdlijnen en meer inhoudelijk dan louter financieel. Hij probeerde nog wel orde in de chaos te scheppen, maar kon op zo'n eerste vergadering als voorzitter natuurlijk ook niet al te scherp laveren. Waarschijnlijk zal het eerstvolgende fractievoorzittersoverleg de efficiency en effectiviteit van de commissies hoog op de agenda hebben staan. Felix Flameling (D66), die zich deze avond toch ook bepaald weer geen bijrol liet aanleunen, was daar zeer duidelijk over: de commissies zijn te groot, de vergaderingen duren te lang, zijn te stroperig en niet effectief.

De agenda zelf gaf geen enkele aanleiding te veronderstellen dat het allemaal erg lang zou duren: inclusief opening en sluiting slechts 9 punten en toch viel de laatste hamerslag ruim na 10 uur. 2 punten slokten verreweg de meeste tijd op: raadsvoorstellen voor 'welzijns- en overige subsidies' en, als absolute topscorer, de al eerder gememoreerde 'openingstijden afd. Burgerzaken', de zg front- en backoffices.

Subsidies

Bij de bespreking van de subsidies kreeg de bibliotheek de meeste aandacht. Zo vroeg 
Lia Moote (PvdA) zich af of de bibliotheek geen reserves had die eerst aangesproken konden worden. Wethouder Hagen dacht van niet, maar zou het nog uitzoeken. De discussie over de vervanging van de deur van de bibliotheek (bijv.: "Het wordt toch niet uit het potje voor gehandicapten betaald?") kon lang doorsudderen tot de wethouder eindelijk onthulde dat het slechts om een bedrag van € 100 ging.

Felix Flameling (D66) begreep niet waarom er niet gereserveerd was voor meubilair van de bibliotheek in Loosdrecht. Nu moest er subsidie aan de bibliotheek verschaft worden om daarvoor voor de komende jaren voorzieningen te kunnen treffen. Na een ietwat schimmige discussie over het verschil tussen reserveren en voorzieningen treffen, wat tenslotte op hetzelfde neerkomt, maakte Felix aan elke discussie een eind: "Voorzieningen pleeg je, reserves bouw je op".

Veel raadsleden dachten dat Versa (jeugd- en ouderenactiviteiten) teveel geld nodig had. Waarop wethouder De Kloet hen fijntjes naar hun `vrienden` in de betreffende commissie verwees. Die zouden in het bezit zijn van een uitgewerkt plan. En minder geld betekent simpel minder activiteiten. "Of de geachte raadsleden daar maar akte van wilden nemen…".

Loketten op herhaling

Alle fracties waren in meer of mindere mate ontstemd over het collegevoorstel om nu al de openstelling van de frontoffices te beperken. Iedereen had dan ook de grootste moeite om de ogen droog te houden toen René Voigt (DB) een emotioneel betoog hield over een moeder uit Nederhorst den Berg. Een moeder die straks op woensdagmiddag met haar twee bloedjes van kinderen door weer en wind helemaal naar `s-Graveland zou moeten fietsen, en natuurlijk ook weer terug, alleen maar voor een paspoort. En een week later nog een keer als het paspoort eindelijk klaar is.

Wethouder Hagen had nog een alternatief. Hij had persoonlijk geconstateerd dat er in Nederhorst den Berg op een hele ochtend slechts 2 klanten waren geweest voor 2 duurbetaalde (beëdigde) ambtenaren. Dat was natuurlijk te gek. Eén ochtend zou in zijn optiek naar Loosdrecht kunnen. In Loosdrecht was het namelijk wel erg druk. Waarop Hilbrand Korver (GL) opmerkte, dat dat wel logisch was als je de Herenweg afsluit, zoals afgelopen maandag. Weinigen begrepen deze uitleg, omdat je vanuit Ankeveen via de Loodijk toch altijd nog door `s-Graveland, dus langs het (voormalige) gemeentehuis rijdt. Maar volgens wethouder Hagen was de toename in Loosdrecht niet incidenteel, maar structureel. 

René Voigt merkte op, dat in het collegeprogramma was afgesproken, dat er pas op de helft van de raadsperiode een evaluatie zou plaatsvinden. Na 2 maanden al de service naar de burger verminderen was voor hem onverteerbaar en onbespreekbaar. Het CDA (Betske van Henten) was zeer teleurgesteld en ziet het als een bezuiniging, D66 (Felix Flameling) vindt dat de burgers kopschuw worden, de politiek houdt zich weer eens niet aan z´n woord. En de PvdA (Lia Moote) vroeg zich af "…of we in november/december nu hebben zitten slapen…". 

Ook bestreed René Voigt de bewering van wethouder Hagen, dat er minimaal 2 beëdigde ambtenaren aanwezig zouden moeten zijn. En als hij gelijk had, was in één klap het hele probleem van de baan. Hilbrand Korver (GL) gooide nog wat olie op het vuur door op te merken dat in Nederhorst den Berg de bode dit soort werk vaak in zijn eentje deed… Wethouder Hagen negeerde deze laatste opmerking en beriep zich op het advies van zijn ambtenaren. Toch beloofde hij, onder druk van de commissie, om dat aspect toch nog maar eens extra te laten checken. 

De voorgeschiedenis

Onthullend was ook de discussie over hoeveel ambtenaren er nu waren gepland en in de begroting opgenomen om deze verregaande service aan de burgers mogelijk te maken. De commissie viel languit over wethouder De Kloet toen hij het naar hun smaak al te bont maakte door uit de stuurgroep Wijdemeren te klappen. Volgens de wethouder waren de grootste voorstanders van deze frontoffices dezelfden die moeilijk deden toen er boter bij de vis moest komen. Zij zouden wel de service hebben willen verlenen, maar daar onvoldoende geld voor over hebben gehad. 
Na veel onduidelijkheid over beschikbare gelden en ambtenaren bracht uiteindelijk de ambtenaar van financiën, Karel van Leeuwen, helderheid. Zijn antwoord ontkrachtte tegelijkertijd het verhaal van wethouder Co de Kloet over de stuurgroep. Er was namelijk wel degelijk voldoende geld beschikbaar gesteld. Maar wel voor ambtenaren in dienst van de gemeente. Door vacatures moesten er echter dure ambtenaren ingehuurd worden van speciale bureaus waardoor het budget van het hele jaar over enkele weken al helemaal op zal zijn. En het kan nog wel even duren voordat in de vacatures is voorzien. Vandaar het voorstel tot vermindering van de service. 

Betske van Henten (CDA) gaf wethouder Hagen als advies mee: beter een goed voorstel en een maand uitstel dan brokken maken bij gebrek aan duidelijkheid. 
De overige commissieleden sloten zich daar graag bij aan.

Rondvraag

Tijdens de rondvraag bleek dat Betske van Henten veel klachten had gekregen over de afhandeling van de WOZ-bezwaarschriften. Over de bezwaren tegen de taxaties van huizen dus. De heer Van Leeuwen (financiën, tevens loco-gemeentesecretaris) moest erkennen "…dat door `omzettingsproblemen` alles 2 maanden had stilgelegen. De termijn van 1 april wordt inderdaad niet gehaald. Uiteraard heeft het alle aandacht van de ambtelijke top", zo verzekerde hij. 

Lia Moote tenslotte vond dat, hoewel niet in het collegeprogramma vastgelegd, de commissievergaderingen ook maar eens "op toer" zouden moeten gaan, zoals al vaker besproken. Dus ook, zij het incidenteel, vergaderingen in Nederhorst den Berg en in Loosdrecht. Er werd niet op gereageerd… 


Reacties

Het Wijdemeerse weer: Prachtig zonnig lenteweer, 7 graden
Meer weer? Klik hier. 
Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...