Vanavond wordt een motie door CDA, D66, DB en DLP ingediend waarmee het college en ambtenaren verboden wordt om met Berenschot te spreken.
Lijnrecht tegenover de provincie
De vier partijen (14 van de 19 zetels) zetten vanavond, in de laatste raad voor de verkiezingen, met de motie de hakken in het zand tegen Gedeputeerde Jack van der Hoek die de ARHI procedure leidt om Hilversum en Wijdemeren te laten fuseren. In het uitgelekte Plan van Aanpak van Berenschot staat dat een gemeente die niet meewerkt en niet wil praten domweg gepasseerd wordt bij het implementeren van de ARHI procedure en de daarop volgende herindeling. GS Noord-Holland en de meerderheid van de raad van Wijdemeren (het hoogste bestuursorgaan van de gemeente) staan daarmee lijnrecht tegenover elkaar. Het Plan van Aanpak lijkt daarmee de lont die in het fusiekruitvat werd gestoken door GS. Daarmee lijkt Wijdemeren de gemeente Haren achterna te gaan, die zich sterk verzette tegen een fusie met Groningen.
Verzoek om de toon te matigen
Dat het uitgelekte Plan van Aanpak zo kort voor de gemeenteraadsverkiezingen grote gevolgen zou hebben voor de uitkomst van die verkiezingen werd ook voorzien door de overige partijen (VVD, O-Lib, PvdA/GL, samen 5 van de 19 zetels. Ook CU ondertekende, maar die zit (nog) niet in de raad.), die voor een volledige fusie (niet alleen ambtelijk) met Hilversum zijn. Zij stuurden eergisteren, in reactie op het keiharde Plan van Aanpak, een brief aan gedeputeerde Jack van der Hoek, waarin zij erop aandrongen om wat minder harde taal te gebruiken en wat soepeler te communiceren, juist om de weerstand tegen de fusie niet te vergroten.
Bestuurlijke zelfstandigheid
In onderstaande motie spreken de partijen zich uit voor bestuurlijke zelfstandigheid. D.w.z. dat het ambtenarenapparaat wel gefuseeerd wordt met wie dan ook, maar dat Wijdemeren een eigen raad en college houdt.
Dossier Bestuur Gooi en Vechtstreek
|