WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Olivier Greif bij Kunst a.d. Dijk
Kortenhoef, wo 7 maart 2018 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op 22 maart 2018 luidt Kunst aan de Dijk Kortenhoef de lente in met een bijzonder concert van het Olivier Greif Ensemble.

persbericht

Olivier Greif Ensemble

Op 22 maart 2018 luidt Kunst aan de Dijk Kortenhoef de lente in met een bijzonder concert van het Olivier Greif Ensemble. Het ensemble bestaat uit pianiste Victoria Dmitrieva uit Rusland, celliste Anne-Elise Thouvenin uit Frankrijk en violist Jesus Jimenez uit Spanje.

De muziekprogrammeur van Kunst aan de Dijk Kortenhoef zag ruim een jaar geleden het optreden van dit ensemble in de fraaie met echte kaarsen verlichtte Portugese Synagoge in Amsterdam en spande zich in om deze muziek, die niemand onberoerd laat, in het intieme Oude Kerkje in Kortenhoef te laten horen. En dat is gelukt!

De drie intelligente jonge internationale musici wijden zich met passie aan hun missie om zowel bekende als ook onbekende parels uit de muziek ten tonele te brengen. Zo hebben zij zich met hun naam verbonden aan de enigszins onbekende maar fascinerende Frans-joodse componist Olivier Greif (1950-2000). Greif schreef vooral in de laatste tien jaar van zijn korte leven intense en duistere muziek. Zijn pianotrio uit 1998 is vol van dramatische contrasten: vrolijk en levendig dan weer uitzinnig en bezeten. De Britse componist Rebecca Clarke (1886-1979) was een van de eerste vrouwelijke professionele violisten die in een orkest speelde. Zij componeerde kamermuziek die zeer hoog geprezen werd hoewel boze tongen beweerden dat deze muziek niet door een vrouw geschreven kon worden en dat Rebecca Clarke wel een pseudoniem moest zijn van een man. In 1922-23 maakte Clarke een wereldtournee. Toch raakte zij in de vergetelheid, zeer onterecht.

In het Oude Kerkje zal het Olivier Greif Ensemble haar Pianotrio uit 1921 spelen. Clarke is in zoverre verbonden met de Amerikaanse componist Ernest Bloch (1880-1959) dat zij allebei in 1919 genomineerd waren voor de eerste prijs in de Coolidge Competitie. Ernest Bloch was volgens de grootste violist van de 20e eeuw, Yehudi Menuhin, een van de Zeven Wonderen, een soort Hercules op wiens schouders een wereld van extase en pijn drukte. Bloch was van Zwitsers-joodse afkomst en naast violist ook componist, leraar en een uitstekende fotograaf. Het Olivier Greif Ensemble speelt zijn Three Nocturnes uit 1924.

Het Olivier Greif Ensemble noemt hun programma De Profundis. De kaarsen in Het Oude Kerkje zullen branden en het zal een indrukwekkende belevenis worden.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
Thibaut Baissac
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief