WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Nieuwjaar in De Dillewijn
Wijdemeren, wo 10 januari 2018 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Afgelopen maandag vond in De Dillewijn in Ankeveen de eerste Nieuwjaarsbijeenkomst buiten het gemeentehuis plaats. Het was gezellig druk.


Burgemeester Freek Ossel geeft en ontvangt de beste wensen voor 2018.

De aanwezigen konden de collegeleden de hand schudden en de wensen voor het komende jaar doen toekomen. Tout Wijdemeren gaf acte de présence. politici, verenigingsbestuurders, politie, brandweer en geïnteresseerde burgers bevolkten het theater De Dillewijn, de trots van Ankeveen.


All Directions in actie.

Burgemeester Freek Ossel hield een toespraak, waarvan hieronder een samenvatting staat. Het koor All Directions trad op met Avond van Boudewijn de Groot en Schouder aan schouder van Marco Borsato en Guus Meeuwis.


De wethouders Sandra van Rijkom (PvdA) en Jan-Jaap de Kloet (DB) in gesprek met Felix Flameling die vele jaren lang, eerst in Nederhorst den Berg en daarna in Wijdemeren, raadslid was voor diverse partijen links van het midden. Hij sloot af als raadslid voor GroenLinks en is nu voorzitter van die partij.

samenvatting

Nieuwjaarstoespraak Burgemeester Freek Ossel

Allereerst wil ik u namens alle raads- en collegeleden van Wijdemeren een prachtvol 2018 toewensen.

Mijn eerste zes maanden als burgemeester zijn voorbij gevlogen! Ik heb in de afgelopen periode met ongeveer 100 inwoners van Wijdemeren persoonlijk kennisgemaakt.


Gezellige drukte.

Dit was vrijwel altijd gastvrij, open, nieuwsgierig van beide kanten en voor mij bovendien erg informatief. En wat heeft u een indruk op mij gemaakt! Zelden heb ik zo veel en zo veel gevarieerde sociale en culturele evenementen en activiteiten gezien die op eigen kracht worden georganiseerd. Het mooie is niet alleen de veelheid en de energie die hieruit spreekt, maar ook dat al die evenementen en activiteiten ook bedoeld zijn voor de inwoners uit de andere dorpen én voor gasten van buiten de gemeente.

Het tweede punt waar ik blij van word is het gebiedsakkoord Oostelijke Vechtplassen. 22 Organisaties gaan de komende tien jaar samenwerken om het plassengebied weer helemaal op de kaart te zetten. We gaan baggeren, natuur toevoegen, duurzaam ondernemen, Cabomba bestrijden en kwaliteitstoerisme bevorderen. Een succesfactor daarbij is dat alle partijen voor het gezamenlijke, grote resultaat gaan. Zij zijn bereid om verder te kijken dan hun kortetermijnneus lang is. Die inzet voor het grotere geheel vraagt om samenwerking; op grote schaal en in vaste structuur om grote resultaten te bereiken.

En dan wil ik natuurlijk ook nog iets zeggen over ‘de herindeling’. Tot verdriet van sommigen en vreugde van anderen heeft de provincie vaart gezet achter de procedure. Wat dat betreft wordt 2018 met recht een spannend jaar. Wat gaat het worden, gaat het wat worden? Ik ben geen waarzegger. Wat ik wel weet is dat ons gemeentebestuur op de valreep heeft uitgesproken dat Wijdemeren meer bestuurskracht nodig heeft en dat we op termijn een bestuur op grotere schaal nodig hebben. Dat is een belangrijke uitspraak om op verder te bouwen.

Velen vrezen dat het kleine Wijdemeren zal verdwijnen in het geweld van een grote gemeente. Ik geloof dat we niet vanuit de verdediging maar juist vanuit onze sterkte kunnen opereren. De grootschalige opgave waar we voor staan, heeft volgens mij alleen kans van slagen als we juist de kleine schaal van de kernen doorzetten en versterken.

We hebben een grotere schaal van besturen nodig, maar mét de sociale energie en de burgerkracht van de kleine kernen. Het één kan niet zonder het ander!

Wat moet er op de kleine schaal van de kernen afgesproken worden om het grote bestuur mede mogelijk te maken? Ik laat mijn fantasie de vrije loop:

  •  Een basis maatschappelijke voorzieningenniveau per kern
  •  Eigen beheer door inwoners in de kernen is het uitgangspunt
  •  Bereikbare en betaalbare gemeentelijke dienstverlening
  •  Bereidheid van het bestuur om budget voor uitvoering van concrete taken in de kernen beschikbaar te stellen.

Het grote bestuur faciliteert, geeft ruimte, aandacht en stimuleert de kernen. Een deel van de ambtenaren is aanspreekbaar voor en dienstbaar aan de kernen.

Laten we in 2018 een begin maken met klein en groot. Het is tijd om te laten zien waar een kleine gemeente als Wijdemeren groot in kan zijn. Want wie het kleine niet eert…

Freek Ossel

Burgemeester Wijdemeren

Januari 2018

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
Gem. Wijdemeren
foto
Gem. Wijdemeren
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief