WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Nieuwtjes uit Rading 1
Wijdemeren, do 19 oktober 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Gisteren was er een persbijeenkomst waar nieuwtjes werden medegedeeld. Startersleningen, Eigen bijdrage WMO, Website en Zonnepanelen.

Startersleningen

Wethouder Betske van Henten deelde mee dat het college besloot om startersleningen te gaan verstrekken aan inwoners van Wijdemeren, dan wel personen die hier werkzaam zijn of z.g. terugkomers (bijv. studenten). Het gaat daarbij om jonge mensen (18-35 jaar) die een koophuis willen kopen, maar net te weinig hypotheek kunnen krijgen en daarom aanvulling zoeken. Het huis moet minder dan € 245.000 kosten (Nationale Hypotheekgarantie). De starterslening kan maximaal 20% van de prijs bedragen (max. € 49.000). De lening heeft een looptijd van 30 jaar. De eerste drie jaar wordt er geen aflossing en rente gevraagd. De rente voor de resterende periode bedraagt op dit moment 2,9%. De kosten voor beheer van de leningen is gemaximeerd op € 10.000. Gezien de landelijke gegevens kunnen voor dat bedrag circa 10 startersleningen gegeven worden.

WMO en Jeugdverordening

Er moet een nieuwe verordening ingesteld worden. In de nieuwe verordening komt er één eigen bijdrage voor alles. Zowel voor hulp in de huishouding als voor dagbesteding. Die eigen bijdrage wordt € 17,50 per maand. Deze regeling start op 1 januari 2018.

Nieuwe Website

De website van de gemeente Wijdemeren is vernieuwd. Op de homepage staan knoppen naar de meest opgezochte onderwerpen. Daarbij is gekeken naar meetgegevens die gegenereerd werden door bezoekers, waarbij statistieken werden verkregen van de populairste onderwerpen.

Wat kengetallen:

Van 1 januari tot 11 oktober 2017 waren er bijna 100.000 bezoeken op de website. Zowel mensen die eenmalig kwamen, als terugkerende bezoekers. Dienstverlening burgerzaken:

  • In januari 2017 waren er 159 aanvragen voor burgerzaken. Hiervan waren er 93 digitaal (59%) en 66 aan de balie.
  • In september 2017 waren er 284 aanvragen, 199 digitaal (70%) en 85 aan de balie.

De digitale dienstverlening via de website wordt de komende tijd sterk verbeterd. De volgende stap is het digitaliseren van de formulieren. Nu staan er voornamelijk pdf-formulieren op de website. De bedoeling is dat dit steeds meer gedigitaliseerd wordt. De gebruiker vult online een formulier in en verstuurt het direct naar de gemeente.Daarnaast zijn steeds meer zaken vanuit huis te regelen. Inwoners kunnen hun verhuizing doorgeven, uittreksels en afschriften opvragen en aangifte doen van een geboorte of voorgenomen huwelijk. Vanaf 23 oktober kunnen ook de intake voor rijbewijzen en reisdocumenten via de website geregeld worden.
In 2018 wordt onderzocht of de dokumenten ook thuis bezorgd kunnen worden.

Zonnepanelen

Wethouder Jan-Jaap de Kloet vertelde dat op het dak van het gemeentehuis 325 zonnepanelen geplaatst worden, die samen 78.000 kWh gaan leveren. Dat levert een besparing van 15% op het jaarverbruik op. Omdat er in het gemeentehuis al LED verlichting is toegepast is de totale besparing op stroomverbruik ongeveer 33%. Er wordt ook naar de daken van de sporthallen gekeken voor zonnepanelen. De sporthal Eikenrode in Nieuw Loosdrecht is nu al voorzien van een warmtepomp.

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief